Hallgatóink rólunk


Biro PalAz állandó átalakulásban lévő világ folyamatos társadalmi problémákat produkál, melyeknek fő okozói maguk az emberek. Azt tapasztaljuk, hogy az általunk megformált világ nyüzsgő válságban lubickol, erőltetett és kínzó menetet diktálva... Ha elemezni és megérteni tudnánk mindezt, bizonyára könnyebben meglátnánk a világunk pozitívumait, nem a válságot, hanem a megoldásokat keresnénk.

Ehhez a megértéshez a legjobb segítőtársnak a szociológiát tartom, hiszen lehetőséget ad eligazodni a mindennapok nyomasztónak tűnő kavalkádjában. Segít rendet rakni és egyensúlyt teremteni. Fogalmazhatnék úgy is, hogy ez a jövő szakmája, új tudományos ismeretek elsajátítására, adatfeldolgozási módszerek korszerű alkalmazására tanít és mindezzel párhuzamosan, sokoldalúsága révén, hatalmas gyakorlati tapasztalatot ad. 

Lehet, hogy ezek nagy szavaknak tűnnek, de hiszem, hogy a szociológia valóban javítja életünk minőségét.

Bíró Pál Tibor, Szociológia I. év, 2015-2016-os tanév


Biro OrsolyaA szociológiát egy már véget ért alapképzés után választottam második végzettségemként. Bele akartam látni az emberekből álló világ mélyébe, hogy jobban megérthessem azt, bővíteni akartam a látásmódomat, tisztázni magamban fogalmakat. 

Három év távlatából úgy látom, hogy ezeknél többet is kaptam. Számos dolgot kipróbálhattam az órákon túl: szervezésben vehettem részt, együtt gondolkodhattam a tanáraimmal különböző kérdésekben, egyenlő félként viszonyultak hozzám a beszélgetésekben, többet tanítottak, mint amit a tanterv engedett. 

Ez az egyetem nem tökéletes, és valószínűleg egyik sem az, hiszen hallgatók százainak megfelelni képtelenség, de ha valódi kíváncsiság “gyötör” a világ iránt, ha tudod mit akarsz és segítő szakmai kezekre van szükséged a fejlődéshez, akkor érdemes a PKE szociológia szakát választani!

Bíró Orsolya, Szociológia I. év, 2015-2016-os tanév


Hogy miért pont a szociológia? És 49 évesen egyetemre járni? 

A válasz nagyon egyszerű! Fiatalon nem volt lehetőségem, és nem volt senki körülöttem, aki elismerje egyéni tudásom, de nem is akartam megfelelni mások elvárásainak. Izolálódtam. 

Végül rátaláltam a megoldásra. Nem érdekelt már, hogy milyennek tűnök más szemében, de mostanra ráébredtem, hogy még fejlődnöm kell. A világról szeretnék összképet kapni, jobbá akarom tenni a körülöttem lévő emberek életét, és a következő generációkét is, tudásommal, tapasztalataim, megfigyeléseim megosztásával. 
 
Molnár Etelka, Szociológia I. év, 2015-2016-os tanév


Én rákészültem erre a szakra, három évembe került, míg rászántam magam, a dilemmám pszichológia vagy szociológia szak volt, illetve Partiumi Keresztény Egyetem, ahol magyar nyelven tanulhatok, vagy esetleg egy másik egyetem, ahol románul. 

Végül döntöttem, Partiumi Keresztény Egyetem és Szociológia! Az első év után elmondhatom, hogy nem bántam meg, sőt életem egyik legjobb döntésének találom.

A Partiumi Keresztény Egyetemen jól felkészült és segítőkész tanári gárda várja, hogy szakmailag segítsen, útmutatást adjon a szakmában való eligazodásban, és hogy megválaszolja a menet közben felmerülő kérdéseidet. Természetesen ne feledkezzünk meg a kis csapatról sem, akikkel együtt tanulhatsz, akikkel együtt készülhetsz különböző projektekre, bemutatókra és mindig számíthatsz rájuk.

Haragos René László, Szociológia I. év, 2015-2016-os tanév


Vancsa Noemi​Azért jelentkeztem a Szociológia szakra, mivel a munkámból adódóan emberekkel foglalkozok es mindig is érdekeltek a személyes kapcsolatok, maga az emberi társadalom. Az egyetemen a szociológia szakon ra kellett jönnöm, hogy volt és van még mit tanulnom a társadalomról, az emberekről, hogy hogyan is működik, mit hoztunk magunkkal az őseinktől.

Akit mindez érdekel, annak én személy szerint ajánlom ezt a szakot, mert itt a tanárok szakértelmének köszönhetően meg lehet érteni és meg lehet tanulni, hogy mi történik a társadalomban.

Váncsa Nomémi, Szociológia I. év, 2015-2016-os tanév


Érdekel a társadalom, és hogy az emberek miért is csinálnak olyan sok mindent hasonlóan a világ különböző tájain?

Ha igen akkor itt a helyed, a PKE Szociológia szakán, ahol számít a véleményed és a jelenléted!

Kalmár Dávid Kristóf, Szociológia I. év, 2015-2016-os tanév


Hategan JuliaA szociológia már a középiskolában izgalmas tudomány volt számomra. Azért választottam ezt a szakot, mert úgy gondolom, hogy a szociológia egyéni és társadalmi szinten is segítséget nyújthat bárkinek. Egyéni szinten a szociológia segít jobban megérteni más kultúrákat, társadalmi folyamatokat és eligazít a körülöttünk történő változásokban, ezáltal közreműködőbbek és filantróp személyiségekké válhatunk. Társadalmi szinten a  szociológia abban segíthet, hogy a társadalmak és közösségek jobban szervezettek, igazságosabbak legyenek. Nem utolsósorban: illik társadalmunk működését ismerni, hisz mindenféleképpen érint bennünket, benne élünk. 

A Partiumi Keresztény Egyetem Szociológia szakát mindenkinek ajánlani tudom, mivel hosszútávon hasznos befektetés a minket körülvevő tényekről tudást szerezni. A társadalmi kérdések megvitatása és megbeszélése szakunkon nagyon közvetlen és barátságos környezetben történik.

Hațegan Júlia, Szociológia I. év, 2015-2016-os tanév