Raport de autoevaluare

CAPITOLUL I - PREZENTAREA UNIVERSITĂŢII CRESTINE PARTIUM

 

Prezentul raport de autoevaluare a fost întocmit în vederea evaluării periodice a programului de studii de licenţă Sociologie,  care funcționează în cadrul Departamentului de Științe Socio-Umane,  Facultatea de Ştiinţe Economice și Sociale din structura Universităţii Creştine Partium din Oradea.

Raportul este întocmit în conformitate cu prevederile:

Raportul este întocmit în conformitate cu prevederile:

  • Legea nr. 1/2011 - Legea Educaţiei Naţionale;
  • Hotărârea Guvernului nr. 1336/2001 privind domeniile şi specializările de referinţă din învăţământul universitar, modificată prin H.G. nr.896/10 iunie 2004;
  • Legea 288/2004 privind organizarea studiilor universitare cu modificările şi completările ulterioare;
  • Hotărârea Guvernului nr. 966/2011 privind organizarea studiilor de licenţă, pentru aprobarea Nomenclatorului domeniilor si al specializarilor/programelor de studii universitare, a structurii institutiilor de invatamant superior
  • Hotărârea Guvernului nr. 654/2016 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 376/2016 privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor și al specializărilor/programelor de studii universitare și a structurii instituțiilor de învățământ superior pentru anul universitar 2016-2017
  • Hotărârea Guvernului nr. 140/2017 privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor și al specializărilor/programelor de studii universitare și a structurii instituțiilor de învățământ superior pentru anul universitar 2017-2018;
  • Hotărârea Guvernului nr. 615/2017 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 140/2017 privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor și al specializărilor/programelor de studii universitare și a structurii instituțiilor de învățământ superior pentru anul universitar 2017-2018;
  • Legea nr 87/2006 pentru aprobarea OUG nr. 75/2005 privind asigurarea calităţii educaţiei;
  • Indicaţiile cuprinse în Metodologia de evaluare externă, standardele de referinţă  şi lista indicatorilor de performanţă a Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, Bucureşti, 2006, cu modificările şi completările ulterioare, în coroborare cu articolul 287 din Legea nr. 1/2011.

 

Comisia de autoevaluare s-a constituit având următoarea componenţă:

Prof. univ. dr. Pálfi Iosif – rector

Prof. univ. dr. Flóra Gavril – prorector

Conf. Univ. Dr. Szilágyi Ferenc – Decanul Facultății de Științe Economice și Sociale

Conf. univ. dr. Albert-Lőrincz Csanád – Directorul Departamentului de Ştiinţe Socio-Umane

Hangyál Enikő – secretar şef universitate 

 

Raportul de autoevaluare întocmit a fost analizat şi aprobat în şedinţa Consiliului de Administrare a Universităţii Creștine Partium din data de  23.10.2017.

 

 

1.1. Cadrul juridic de organizare şi funcţionare al Universităţii Creştine Partium din Oradea

 

Urmând tradiția învățământului superior din Oradea și după o preistorie de opt ani (Anexa 1.1.1. Premisele istorice ale învăţământului superior din Oradea şi istoricul Universităţii Creştine Partium), Universitatea Creștină Partium se înființează prin Legea nr. 196 din 21 octombrie 2008 (Anexa 1.1.2. Legea nr. 196 din 21 octombrie 2008) „ca instituţie de învăţământ superior, persoană juridică de drept privat şi de utilitate publică, parte a sistemului naţional de învăţământ”. (Art. 1.) Universitatea „se înfiinţează cu următoarea facultate şi specializări acreditate: Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, cu specializările asistenţă socială, limba şi literatura germană şi teologie reformată didactică, toate cu predarea în limba maghiară.” (Art. 2.)      

            Conform Legii nr. 196 din 21 octombrie 2008, în structura universităţii „intră şi facultăţile şi specializările, altele decât cele prevăzute la Art. 2., acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu prin hotărâre a Guvernului, în condiţiile prevăzute de lege.” (Art. 3.)

            Programele de studii de licenţă acreditate (la forma de învăţământ de zi, cu durata studiilor de 3 ani) (cuprinse în H.G. nr. 140/2017 modificată prin H.G. 615/2017) sunt următoarele: Limba și literatura engleză, Limba și literatura maghiară - Limba și literatura română, Limba și literatura germană, Limba și literatura maghiară, Arte plastice (grafică), Muzică, Asistență socială, Sociologie, Economia comerțului, turismului și serviciilor și Management.

            Programele de licenţă autorizate provizoriu (la forma de învăţământ de zi, cu durata studiilor de 3 ani) sunt următoarele (cuprinse în H.G. nr. 140/2017 modificată prin H.G. 615/2017): Limba și literatura engleză - Limba și literatura germană, Limba și literatura maghiară - Limba și literatura engleză, Limba și literatura germană - Limba și literatura maghiară, Pedagogia învățământului primar și preșcolar (în limba maghiară), Teologie asistență socială și Finanțe și bănci.

 

 

 

1.2. Structura organizatorică a instituţiei

Conform organigramei aprobate de Senat (Anexa 1.2.1.), în prezent activitatea de învăţământ şi de cercetare se desfăşoară în cadrul următoarelor structuri academice:

 

 

Facultăți

 

 

Departamente

 

 

Specializări

 

Facultatea de Științe Economice și Sociale

Departamentul de Economie

Managementul dezvoltării afacerilor (MA)

Administrarea Afacerilor în Turism (MA)

Economia Comerțului, Serviciilor și Turismului (BA)

Finanțe și Bănci (BA)

Management (BA)

Departamentul de Științe Socio-Umane

Politici sociale Europene (MA)

Studii Religioase (MA)

Asistență Socială (BA)

Teologie Asistență Socială (BA)

Scoiologie (BA)

Pedagogia învățământului primar și preșcolar (BA)

Facultatea de Litere și Arte

Departamentul de Arte

Arta muzicală în cultura audiovizuală (MA)

Arte plastice – Grafică (BA)

Arte plastice – Comunicare vizuală (MA)

Muzică (BA)

Departamentul de Limbă și Literatură

Multilingvism și multiculturalitate (MA)

Limba și literatura germană (BA)

Limba și literatura engleză (BA)

Limba și literatura maghiară (BA)

 

 

Departamentul Pentru Pregătirea Personalului Didactic, în cadrul căruia funcţionează  Programul de formare psihopedagogică în vederea certificării competențelor pentru profesia didactică,  conform prevederilor legale este o structură de sine stătătoare, aflată în subordonare  universitară directă.

Activitatea de cercetare ştiinţifică se desfăşoară în institute și ateliere de cercetare specializate: Institutul de Studii Teologice, Institutul de Cercetări Regionale “Partium”,  Atelierul de Cercetări Sociale; Atelierul de Cercetare a Limbilor Străine; Atelierul de Cercetare de Anglistică; Atelierul de Cercetare Germanistică; Atelierul de Cercetare Muzicală; Atelierul de Cercetări Sociale; Atelierul de Creaţie şi Educaţie Vizuală; Centrul de Studii Regionale; Departamentul de Cercetare Economică.

            Rezultatele activităţii de cercetare ştiinţifică ale cadrelor didactice sunt publicate în mod sistematic în revista universităţii (Partiumi Egyetemi Szemle) sau în alte reviste de specialitate din România sau din străinătate, respectiv sub formă de cărţi de autor sau culegeri de studii (Anexa 1.8.2.).

 

 

1.3. Misiunea şi obiectivele Universităţii Creştine Partium

 

            Universitatea Creștină Partium este o universitate privată cu misiune comunitară, persoană juridică de drept privat şi de utilitate publică, parte a sistemului naţional de învăţământ, cu rol regional, care deserveşte în principal minoritatea maghiară din România, clădindu-se pe valorile creştine, ale culturii europene, ale științei şi pe valorile tradiţionale ale comunităţii maghiare din România.

Misiunea și obiectivele instituției sunt prevăzute în Carta Univerității Creștine Partium (Anexa nr. 1.3.1.) în concordanță cu legislația învățământului superior din România. Misiunea şi obiectivele Universităţii Creştine Partium din Oradea sunt de natură didactică şi de cercetare.

Misiunea didactică constă în formarea unor specialişti bine pregătiţi, la nivelul cerinţelor mileniului al treilea. Prin programele elaborate, studenţii dobândesc totodată şi experienţa practică necesară pentru aplicarea directă a cunoştinţelor teoretice acumulate. Alinierea la nivelul standardelor europene a învăţământului românesc implică o şi mai strânsă îmbinare a procesului de învăţământ cu cercetarea ştiinţifică. Cadrele didactice şi studenţii sunt susţinuţi în participarea la diferite programe de cercetare, precum şi în activitatea de cercetare individuală.

Sintagma  „universitate creştină” defineşte sistemul de valori pe care instituţia doreşte să o promoveze intrinsec, şi nicidecum nu defineşte din punct de vedere profesional profilul teologic al instituţiei. Procesul educaţional din sânul comunităţii universitare a UCP se desfăşoară în spirit ecumenic, tolerant şi critic.

            Pentru realizarea misiunii formulate, UCP îşi propune următoarele obiective:

            a) asigurarea învăţământului superior în limba maghiară, în spiritul tradiţiilor educative maghiare, sub semnul valorilor creştine;

            b) transmiterea unor cunoştinţe profesionale şi a unei culturi generale moderne, în concordanţă cu standardele europene;

            c) promovarea eficientă a cercetării ştiinţifice şi răspândirea largă a rezultatelor acestora;

            d) modernizarea şi perfecţionarea continuă a procesului de învăţământ şi a metodelor didactice, deschiderea spre cunoştinţele şi ideile noi, în spiritul exigenţelor ştiinţifice;

            e) formarea unei comunităţi spirituale creştine care să contribuie la întărirea conştiinţei şi identităţii naţionale, la dezvoltarea generală a comunităţii maghiare naţionale;

            f) cultivarea valorilor democratice, dezvoltarea modelelor de gândire critică şi inovatoare, a atitudinilor şi comportamentelor civice la studenţi;

            g) dezvoltarea cooperării academice cu facultăţile şi instituţiile de cercetare de profil din România, din ţările europene şi de pe alte continente.

            Prin urmare, Universitatea Creștină Partium are ca misiune educaţia academică, care nu poate fi de calitate fără a fi susţinută de activitatea de cercetare ştiinţifică, în vederea transmiterii valorilor culturale specifice comunităţii maghiare din România. Universitatea este o instituţie ecumenică şi laică.

 

 

1.4. Dinamica performanţelor (evoluţia şi perspectivele instituţiei)

Întreaga perioada de funcționare a Universității Creștine Partium se caracterizează prin încercări de a răspunde cerinţelor de instruire ale tinerilor şi modificărilor survenite pe piaţa forţei de muncă. Astfel Universitatea s-a preocupat să modernizeze şi să diversifice în continuu oferta educaţională, inițiind noi programe de studii universitare de licență, respectiv de master, totodată desființând programele educaționale nesolocitate (Anexa 1.4.1. Dinamica programelor de studiu).

Universitatea Creştină Partium a obţinut acreditarea instituţională în anul 2008. Odată cu acreditarea instituțională s-a obținut și acreditarea specializărilor Asistenţă socială, Limba şi literatura germană şi Teologie reformată didactică. Imediat după acreditarea Universității s-au mai acreditat specializările de licență Management şi Limbă şi literatură engleză, și s-a înființat programul de licență  Limba şi literatura maghiară, acreditat în 2016.  De asemenea, au fost acreditate patru programe de masterat (Multilingvism şi multiculturalitate, Politici sociale europene, Filosofie politică contemporană, Filosofie şi artă în spaţiul public), universitatea devenind astfel instituție organizatoare de studii de masterat.    

Oferta de studii universitare de licență și masterat s-a dezvoltat continuu și în anii următori. În prezent în cadrul universității există 15 programe de licență din care 11 acreditate și 4 autorizate provizoriu. Oferta de studii masterale include 9 programe de masterat acreditate.

Având în vedere necesitatea asigurării sustenabilităţii financiare care să ofere baze solide pentru  dezvoltarea viitoare a instituţiei, Senatul Universităţii Creştine Partium, prin Hotărârea nr. 96/27.07.2016 a aprobat reorganizarea structurii academice a Universității începând din anul universitar 2016-2017. Departamentele din cele trei facultăți existente la nivelul universității (Facultatea de Științe Socio-Umane, Facultatea de Științe Economice și Facultatea de Arte) au fost reorganizate în două facultăți noi: Facultatea de Litere și Arte, respectiv Facultatea de Științe Economice și Sociale. Noua structură academică a universității a fost aprobată prin HG nr.654 din 14.09. 2016.

 

1.5. Activitatea managerială şi structurile instituţionale  

 

Conducerea Universităţii Creştine Partium este asigurată de structuri si funcţii de conducere care funcţionează în concordaţă cu Legea 1/2011. Organizarea şi funcţionarea instituţiei sunt reflectate şi reglementate de Carta Universităţii Creştine Partium (Anexa 1.3.1.), Organigrama universităţii (Anexa 1.2.1.), precum şi de Regulamentul intern (Anexa 1.5.1.), Regulamentul privind activitatea profesională a studenților (Anexa 1.5.2.), Comisiile permanente ale Senatului (Anexa 1.5.3.), Planul strategic al UCP (Anexa 1.5.4.), Planul operaţional al UCP (Anexa 1.5.5.), Regulamentul de organizare şi desfăşurare a alegerilor şi concursurilor pentru structurile şi funcţiile de conducere din Universitatea Creştină Partium (Anexa 1.5.6.), Regulamentul pentru alegerea reprezentanţilor studenţilor din Universitatea Creştină Partium (Anexa 1.5.7.), Codul etic (Anexa 1.5.8.), Regulamentul de funcţionare a Comisiei de Etică universitară (Anexa 1.5.9.).

            Sistemul de management al UCP este structurat pe două componente fundamentale:

            a) Componența deliberativă, structurată pe nivele, astfel: Senatul universitar, Consiliul facultăţii şi Consiliul departamentului;

            b) Componența executivă, care cuprinde la nivel de universitate Consiliul de administraţie, rectorul, prorectorul, directorul general administrativ; la nivel de facultate decanii; iar la nivel de departament directorul de departament.

            UCP este condusă de două structuri ierarhice cu atribuţiuni şi responsabilităţi diferite şi clar conturate: Senatul Universităţii şi Consiliul de Administraţie (Anexa 1.5.10. Descrierea atribuțiilor Senatului Universității și Consiliului de Administraţie, Anexa 1.5.11. Regulamentul de organizare și funcționare a Senatului, Anexa 1.5.12. Regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului de Administrație).

            Facultăţile sunt conduse de consiliile facultăţilor prezidate de decani, care organizează şi conduc întreaga activitate a facultăţilor, conform Regulamentului de organizare şi funcţionare a fiecărei facultăți (Anexa 1.5.13., Anexa 1.5.14..).

            Funcţionalitatea economico-financiară a instituţiei este asigurată de Serviciul economic condus de directorul general administrativ. Administraţia academică este asigurată de Serviciul pentru studii, învăţământ şi secretariat, condus de secretarul şef al universităţii. Activitatea de evaluare şi dezvoltare academică este asigurată de Comisia pentru Evaluarea şi Asigurarea Calităţii (Anexa C.1.1.). Activitatea de dezvoltare şi întreţinere a sistemului informaţional este asigurată de Centrul de Informatică (Anexa 1.9.4.), condus de inginerul de sistem. Funcţionarea Căminului Studenţesc „Arany János” este asigurată de către administraţia internat-cantină, condusă de administratorul căminului. Alte unităţi funcţionale sunt: Biblioteca universitară, Editura Universitară „Partium”, Revista „Partiumi Egyetemi Szemle”.

            Relaţia structurilor de management ale UCP cu organizaţia studenţilor are la bază principiile consacrate prin legislaţia naţională:

            - studenții sunt reprezentați la nivelul tuturor structurilor deliberative şi comisiilor aferente acestora, cu drept de vot şi participare la luarea deciziilor.

            - universitatea susţine, în condiţii de legalitate, organizaţia studenţilor în activităţile pe care le derulează.

            Organizaţia studenţilor este partener în toate acţiunile pe care le promovează universitatea, atât în privinţa promovării imaginii acesteia, cât şi în demersuri de cercetare ştiinţifică şi parteneriate naţionale, respectiv internaţionale.

 

 

 

 

1.6. Personalul didactic

 

            Posturile didactice şi de cercetare se ocupă în conformitate cu Legea Educației Naționale nr. 1/2011, cu actele normative aferente şi cu regulamentul adoptat de Senatul Universitar.

            Calitatea personalului didactic este asigurată printr-o selecţie exigentă, conform Regulamentului privind ocuparea posturilor didactice (Anexa 1.6.1.) elaborat în baza legislaţiei în vigoare. Concursurile didactice sunt organizate semestrial, cu respectarea dispoziţiilor legale privind publicarea posturilor, înscrierea candidaţilor, derularea examenelor şi validarea rezultatelor în consiliile facultăţilor şi Senat. Pentru toate posturile didactice concursurile se organizează conform regulamentului, în acord cu legislaţia în vigoare.

            Departamentul propune scoaterea la concurs a posturilor didactice, comisiile de concurs și are în atribuții organizarea concursurilor. De asemenea propune cadrele didactice asociate, și prelungirea activităţii persoanelor care au vârsta de pensionare. Consiliul de Administrație aprobă propunerile de scoatere la concurs a posturilor didactice și de cercetare. Senatul aprobă metodologia de concurs și rezultatele concursurilor pentru angajarea personalului didactic și de cercetare și evaluează periodic resursa umană (Anexa 1.6.2. Centralizarea situaţiei ocupării posturilor cu cadre didactice titulare la nivel de universitate şi facultăți; Situaţia posturilor didactice pe facultăţi şi departamente). Cadrele didactice pensionate nu acoperă în niciun caz mai mult de o normă didactică (Anexa 1.6.3. Situaţia cadrelor didactice pensionate).

            Stabilirea sarcinilor didactice şi de cercetare anuale ale personalului didactic titular şi asociat se realizează pe baza statelor de funcţii, care se elaborează la nivelul departamentelor conform Regulamentului de întocmire a statelor de funcţii (Anexa 1.6.4.). Sarcinile didactice concrete pentru fiecare post didactic (cuantumul orelor de contact direct cu formaţiile de studii şi individual cu studenţii în cadrul orelor de consultaţii şi de îndrumare/tutorial) sunt prevăzute în statele de funcţii, respectiv în fișele posturilor care constituie anexa contractului individual de muncă (Anexa 1.6.5. Model fișa postului, Anexa 1.6.6. Metodologie fișa postului).

 

 

1.7. Colaborări cu alte instituţii

 

            Universitatea Creştină Partium desfăşoară – încă din primul an de funcţionare – colaborări cu alte instituţii de învăţământ superior din ţară şi străinătate, constând în participări reciproce la programe didactice şi de cercetare, schimburi de cadre didactice şi studenţi, schimb de publicaţii etc. Cooperarea academică se desfăşoară pe baza Regulamentului colaborării academice internaţionale (Anexa 1.7.1.).

            Formele cooperării internaţionale a Universităţii sunt: a) participarea la programe internaţionale; b) participarea la programe de mobilitate pentru cadre didactice şi studenți; c) acorduri de cooperare cu alte universităţi; d) participarea la concursurile internaţionale pentru obţinerea de burse de cercetare, studii, perfecţionare, granturi; e) afilieri la societăţi ştiinţifice internaţionale; f) participarea la manifestări ştiinţifice internaţionale; g) invitarea de specialişti din alte ţări; h) schimburi de studenţi şi specialişti, etc.; i) organizarea de seminarii, conferinţe, congrese ştiinţifice.

            La ora actuală Universitatea Creștină Partium are semnate acorduri de cooperare cu numeroase universităţi din România, Olanda, Elveția, Spania, Belgia, Ungaria, Polonia, Slovacia etc. (Anexa 1.7.2. Convenții de colaborare internaționale).

            După acreditarea instituțională, UCP a obținut ERASMUS Student Charter, studenţilor le este oferită astfel posibilitatea de a participa la programe de mobilitate către alte universităţi din Europa (Anexa 1.7.3. Lista universităților partenere în programul ERASMUS). Activitățile din cadrul Programului de Învățare pe Tot Parcursul Vieții (Lifelong Learning Programme – LLP) referitoare la selecția studenților, a personalului didactic, nedidactic şi administrativ de la Universitatea Creștină Partium (UCP) pentru obținerea unui grant de mobilitate prin Programul „Erasmus+” (mobilități outgoing) se desfăşoară în concordanță cu prevederile Regulamentului privind organizarea și desfășurarea mobilităților prin programul LLP-Erasmus+ (Anexa 1.7.4.).

            Departamentul de Științe Socio-Umane a desfășurat între anii 2012-2017 o activitate permanentă în cadrul programului de mobilitate Erasmus, atât în privința studenților, cât și la cel al cadrelor didactice (Anexa 1.7.5. Situația mobilității Erasmus din cadrul Departamentului de Științe Socio-Umane).

 

 

1.8. Cercetarea ştiinţifică

            Ca parte integrantă a procesului de învăţământ, cercetarea ştiinţifică ocupă un loc aparte în activitatea Universităţii. Această activitate se desfăşoară atât la nivelul cercetării individuale, în cadrul programelor de doctorat, cât şi la nivelul specializărilor, respectiv al grupelor şi colectivelor de studenţi. Relaţiile noastre de parteneriat cu alte instituţii din ţară şi străinătate includ programe comune de cercetare, precum şi participări reciproce la sesiunile ştiinţifice.

   În cadrul UCP funcţionează următoarele unităţi de cercetare:  Institutul de Ştiinţe Telologice, Institutul de Cercetări Regionale Partium, Institutul de Cercetări Filosofice,  Atelierul de Cercetări Sociale, Atelierul de Creaţie şi Educaţie Vizuală, Atelierul de Cercetare Muzicală, Atelierul de Cercetare de Germanistică, Atelierul de Cercetare de Anglistică, Atelierul de Cercetare de Limbi Moderne.  Temele de cercetare se încadrează în misiunea asumată în Strategia privind cercetarea ştiinţifică a UCP (Anexa 1.8.1).

Valorificarea cercetărilor ştiinţifice se realizează prin publicaţii în reviste științifice, prin susţinerea de prelegeri la conferinţe de specialitate organizate în ţară şi străinătate, şi prin publicarea de cărţi la edituri acreditate sau internaţionale, respectiv prin contribuţia cercetării ştiinţifice la îmbunătăţirea procesului de predare (Anexa 1.8.2. Situația realizărilor științifice ale cadrelor didactice).

            Facultățile dispun de strategii de cercetare proprii, pe domenii (Anexa 1.8.3., Anexa 1.8.4), iar temele de cercetare cuprinse în planuri se înscriu în ariile stiințifice ale domeniilor de licență și masterat. Rezultatele cercetării se evaluează anual prin rapoartele de autoevaluare științifică (Anexa 1.8.5. Model formular autoevaluare științifică anuală).

            Facultățile organizează periodic sesiuni științifice, simpozioane, conferințe, iar comunicările prezentate în cadrul acestora sunt publicate în publicații științifice cu număr ISBN și/sau ISSN (Anexa 1.8.6. Lista manifestărilor ştiinţifice organizate în perioada 2009–2017).

 

 

1.9. Baza materială

 

Universitatea Creştină Partium deţine o bază materială capabilă să satisfacă necesităţile actuale şi de perspectivă ale procesului de învăţământ.

            Spaţiile de învăţământ sunt în cea mai mare proporţie localizate în imobilul de pe str. Primăriei nr. 27., o parte din clădire se află în proprietatea Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului, folosit de universitate pe baza unui contract de concesiune, mansarda clădirii intrând în proprietatea universităţii pe baza Legii 196/20.10.2008 în data de 21.10.2011 conform Încheierii nr. 66040/21.10.2011. Suprafaţa utilă în această clădire este de 3.283,8 mp. În acest imobil sunt amplasate 13 săli de curs şi 13 de seminar, 4 laboratoare şi cabinete de specialitate. Tot în acest imobil funcţionează decanatele facultăţilor, departamentele şi secretariatele.

            În imobilul situat pe str. Primăriei nr. 36. se găsesc 2 săli de curs, fiecare având 131,15 mp. În vecinătatea imobilului de mai sus, pe strada Arany János nr. 4. se găsește încă o clădire folosită de Universitate, în care sunt amplasate 1 sală de curs şi 2 de seminar.

            În imobilul situat pe str. Sulyok István nr. 14-16., sunt dispuse: 1 amfiteatru de 120 locuri, 8 săli de semninar (inclusiv laboratoare foto video, ateliere grafică, laborator informatică) și 3 săli de lectură aferente bibliotecii, cu o suprafată totală de 2097 mp.

            Universitatea deţine spaţii de cazare pentru 220 de studenţi, în două imobile, unul situat pe str. Arany János nr. 4. şi unul pe str. Primăriei nr. 36., dat în funcţiune în anul 2002. Suprafaţă utilă a spaţiilor de cazare este de 1254 mp. În imobilul de pe str. Primăriei nr. 36. este amenajată şi o cantină unde se asigură servirea mesei de trei ori pe zi pentru 300 de persoane. Într-un alt corp al imobilului funcţionează Rectoratul Universităţii, Compartimentul Economic-Administrativ și Biblioteca Universităţii.

            Universitatea dispune de 8 laboratoare de specialitate, bazate în principal pe tehnică de calcul, şi care deservesc următoarele domenii: informatică, fonetică, multimedia, montaj video, grafică şi media. Aceste laboratoare sunt înzestrate cu calculatoare performante şi periferice adecvate.

            Sălile de curs sunt dotate cu sisteme audio-video de ultimă generaţie (Anexa 1.9.1. Dotarea sălilor de curs și seminarii), iar laboratoarele de specialitate dispun de dotări corespunzătoare actului didactic şi de cercetare (Anexa 1.9.2. Dotarea laboratoarelor de informatică).

            Managementul instituţional al Universităţii este facilitat de Centrul de Informatică care gestionează tehnica de calcul, softurile aferente activităţii, didactice şi de cercetare, administrative şi de evidenţă financiar-contabilă (Anexa 1.9.3. Software si licențe), respectiv magistrala de comunicaţii. Universitatea are în dotare 228 calculatoare desktop și laptopuri cu acces la internet. Funcționarea Centrului de Informatică este reglementată de regulamentul propriu (Anexa 1.9.4. Regulament Centru de Informatică).

            Toate calculatoarele din instituție au acces la internet de mare viteză prin cablu și/sau wireless. Universitatea dispune de o legătură principală la internet prin fibră optică de 80 Mb/s (50 Mb/s pe str. Primăriei, 30 Mb/s pe M.Viteazul nr.3), iar căminul studențesc de o legătură separată tot prin fibră optică, de viteză variabilă până la 80 Mb/s. Rețeaua wireless formată din 10 access pointuri și 5 routere este accesibilă practic din orice loc (săli de curs, holuri, laboratoare, curte, cămin). În vederea creşterii securităţii instituţiei s-a implementat un sistem de supraveghere cu 28 camere video (Anexa 1.9.5. Centralizator IT).

            Spre a satisface nevoile de material imprimat ale universităţii, au fost achiziţionate 2 fotocopiatoare performante şi un multiplicator digital, tip Duplo. Acesta din urmă poate produce 200 de copii pe minut.

            Biblioteca Universității funcţionează pe str. Sulyok István nr. 14-16 pe o suprafată  de 293,9 mp şi dispune suplimentar de 3 săli de lectură la etajul III al clădirii cu suprafețe de 48,1 mp și capacitate de 22 locuri, 50,4 mp și capacitate de 24 locuri, respectiv 36,8 mp cu o capacitate de 18 locuri. Astfel suprafața total alocată bibliotecii este de 429.2 mp.

Bazele patrimoniului au fost depuse de către Biblioteca Naţională Szechenyi din Budapesta, precum şi de Fundaţia Pro Hungaris cu o donaţie de 5000 de volume. În anii care au urmat înfiinţării Bibliotecii dezvoltarea s-a realizat prin proiecte, donaţii ale persoanelor particulare, precum şi achiziţii specifice domeniilor Universităţii. În prezent Biblioteca dispune de un patrimoniu de 47.000 volume de carte, abonamente la periodice specializate şi editate în patru limbi, atât străine cât şi autohtone.

Biblioteca este formată în proporţie de 85% din cărţi de strictă specialitate, conform disciplinelor din planurile de învăţământ, restul cuprinzând enciclopedii, dicţionare, cultură generală, beletristică. Publicaţiile în format clasic şi electronic pot fi regăsite prin cataloage on-line.

            Biblioteca Universității dispune de un fond de carte bogat (Anexa 1.9.6). Prin rețeaua informatică a insituției sunt accesibile bazele de date științifice internaționale EBSCO (http:// ebscohost.com), JSTOR (http://www.jstor.org), SpringerLink (http://link.springer.com/) și Web of Science (http://apps.webofknowledge.com) (Anexa 1.9.7.). Sunt disponibile și abonamente la publicații românești și străine în domeniile programelor de studii oferite (Anexa 1.9.8. Lista abonamentelor la publicații și periodice românești și străine).

 

 

1.10. Încadrarea programului evaluat în politica Universităţii

 

            Universitatea Creştină Partium este o instituţie publică de învăţământ superior a cărei misiune este să promoveze şi să susţină în comunitatea locală, regională, naţională şi internaţională dezvoltarea unor componente culturale specifice cum ar fi cunoaşterea sistematică şi inovatoare, dialogul intercultural şi interconfesional, integrarea în diversitate şi globalizare. Astfel instituția dispune de un plan strategic și un plan operațional la trei nivele ierarhice: la nivelul Universității, care fixează principiile și direcțiile generale, la nivelul Facultăților și la nivelul Departamentelor, care prevăd activități și acțiuni mai specifice. Planurile și strategiile la nivelul Departamentelor nu conțin dispoziții contrare celor la nivelul Facultăților, care la rândul lor se incadrează în planurile trasate la nivelul Universității:

 

 

Universitatea Creștină Partium

Facultatea de Științe Economice și Sociale

Departamentul de Științe Socio-Umane

Plan strategic de dezvoltare

Anexa 1.5.4.

Anexa 1.10.2.

Anexa 1.10.3.

Plan operațional de funcționare

Anexa 1.5.5.b.

Anexa 1.10.4.

Anexa 1.10.5.

 

 

            Departamentul de Științe Socio-Umane a contribuit încă de la începuturi la îndeplinirea misiunii asumate de universitate prin formarea de specialiști, prin asumarea unui rol socio-cultural din regiune, prin cercetări cu orientare regională și transfrontalieră, prin promovarea pe plan social a valorilor creștine europene.

            Specializarea Sociologie se încadrează armonios în construcţia Universităţii Creştine Partium, constituind unul dintre pilonii de bază pentru studiile cu profil socio-umanist. Promovând un pachet de programe atractive, atent concepute, de tip european, specializarea noastră oferă absolvenţilor şanse reale de a-şi găsi locuri de muncă în multiple şi diverse domenii. Obiectivele strategice ale specializării Sociologie, corelate cu cele ale Universităţii Creştine Partium în ansamblul ei, constă în:

  • formarea de specialişti competitivi pe piaţa naţională şi internaţională a muncii în domeniul sociologiei, asistenței sociale, învăţământului și a acţiunilor cultural-educative;
  • perfecţionarea procesului instructiv-educativ al studenţilor;
  • promovarea cercetării ştiinţifice de profil cu grad înalt de competitivitate pe plan naţional şi internaţional;
  • realizarea unui permanent transfer de cunoştinţe de specialitate spre societate, mediile culturale locale, naţionale şi internaţionale.

            Mediul socio-economic şi cultural din zona noastră geografică se află în plină dezvoltare, astfel încât necesarul de instrucţie de specialitate poate fi în bună măsură prognozat. După integrarea ţării noastre în Uniunea Europeană au început să se deruleze în această regiune – şi nu numai – numeroase programe menite să alinieze viaţa noastră socială şi culturală la acquis-ul comunitar – proces în care specializarea Sociologie din cadrul Departamentului de Științe Socio-Umane a Universităţii Creştine Partium poate media, ba chiar contribui în mod proactiv, la implementarea experienţei europene într-un mare număr al domeniilor de interes social, educaţional şi cultural.

            Pentru a asigura absolvenţilor noştri un acces neîngrădit şi o rapidă integrare pe piaţa forţei de muncă, atât Universitatea Creştină Partium în ansamblul ei, cât şi Departamentul de Științe Socio-Umane îşi elaborează strategiile în funcţie de realităţile şi fluctuaţiile acestei pieţe. Studiile noastre interne privind capacitatea de integrare la locul de muncă confirmă faptul că absolvenţii noştri corespund în proporţie însemnată exigenţelor pieţelor interne şi internaţionale. Mulţi dintre ei se străduiesc în paralel să-şi continue studiile postuniversitare (masterat, doctorat) şi – fapt remarcabil – majoritatea dintre ei păstrează după absolvire contactul cu membrii departamentului – o relaţie profesională şi interumană forjată în decursul anilor de studii.

            Realizarea unui curriculum interdisciplinar, axat în principal pe domeniul fundamentării ştiinţifice a programelor şi proiectelor de intervenţie şi dezvoltare socială, în contextul procesului de integrare europeană a României oferă oportunităţi de continuare a studiilor pentru studenţii universităţii noastre, absolvenţi ai specializării Sociologie la programul de studii masterale Politici Sociale Europene, deschizând totodată posibilităţile de continuare a studiilor la doctorat.

Alte avantaje ale programului de studiu:

  • Corelarea pregătirii cu cercetarea, contribuind la valorificarea directă a rezultatelor cercetării în procesul didactic.
  • Corelarea pregătirii cu nevoile pieţei muncii, dezvăluind forme şi modalităţi concrete de aplicabilitate în domeniile vieţii sociale.
  • Aprofundarea domeniilor ce intră în structura curriculară al programului de licenţă  prin realizarea unor studii şi cercetări bazate pe abordări interdisciplinare.
  • Dezvoltarea capacităţii de cercetare în domeniul social.
  • Formarea unor competenţe complementare de valorificare a pregătirii de bază în diferite domenii de activitate ale sferei cunoaşterii sociale.
  • Deschiderea de noi posibilităţi de continuare a studiilor şi lărgirea posibilităţilor de angajare a absolvenţilor prin propunerea unui curriculum compatibil cu tematica programelor de studii aprofundate din diferite universităţi europene.
  • Asigurarea posibilităţii parcurgerii modulului de pregătire psihopedagogică pentru absolvenţii care doresc să lucreze în învăţământ.

 

 

 

CAPITOLUL II. - EVALUAREA PROGRAMULUI DE STUDII

2.1. Cerinţe normative

2.1.1. Cadrul juridic de organizare şi funcţionare a instituţiei şi programului, misiune şi obiective

 

            Universitatea Creştină Partium s-a înființat prin Legea nr. 196 din 21 octombrie 2008 (Cf. Anexa 1.1.2.) „ca instituţie de învăţământ superior, persoană juridică de drept privat şi de utilitate publică, parte a sistemului naţional de învăţământ”. (Art. 1.)

            Programul de studii Sociologie oferit de Universitatea Creștină Partium funcţionează din anul 2003 pe baza autorizaţiei de funcţionare provizorie consemnată în H.G. 693/2003  (Anexa 2.1.1.0) privind modificarea H.G. 410/2002 (Anexa 2.1.1.1), programul obținând acreditarea în urma raportului ARACIS nr. 6145/24.11.2011 (Anexa 2.1.1.2), pe baza H.G. 87/2011 publicată în Monitorul Oficial al României Partea I, Nr. 169/09.03.2011 (Anexa 2.1.1.3). În perioada 2011-2017 programul a funcționat pe baza hotărârilor de guvern H.G. 96/2011 (Anexa 2.1.1.4), H.G. 707/2012 (Anexa 2.1.1.5), H.G. 493/2013 (Anexa 2.1.1.6), H.G. 580/2014 (Anexa 2.1.1.7), H.G. 575/2015 (Anexa 2.1.1.8), HG 376/2016 (Anexa 2.1.1.9) și H.G. 140/2017 (Anexa 2.1.1.10)  modificată prin H.G. 615/2017 (Anexa 2.1.1.11) .

 

 

2.1.2. Misiunea și obiectivele programului de studii Sociologie

            Misiunea programului de studii Sociologie urmărește deopotrivă încadrarea în misiunea Universității, a departamentului precum și alinierea la cele mai înalte standarde ale sistemului de educație superioară românești și europene (Anexa 2.1.2.1 Misiunea Departamentului de Științe Socio-Umane). Aceasta urmărește:

  • formarea unor specialişti de o pregătire profesională solidă și de o sensibilitate socială adecvată, capabili să facă față cerințelor de pe piața muncii – misiune de formare profesională;
  • conștientizarea și promovarea importanței cercetării științifice atât în rândul studenților cât și al cadrelor didactice în consens cu standardele asigurării calității educației și a principiului învățării pe viață – misiune științifică;
  • sensibilizarea studenților pentru asumarea unor sarcini sociale în activitățile profesionale de perspectivă – misiune socio-culturală.

 

Misiunea Departamentului de Ştiinţe Socio-Umane, a programului de studiu Sociologie prezintă componente fundamentale în formarea de specialişti cu înaltă calificare, în realizarea unei activităţi de cercetare ştiinţifică eficiente și în pregătirea continuă în domeniul sociologiei.

Misiunea Programului este formarea de specialişti în domeniul sociologiei cu o solidă pregătire profesională, bazată pe competenţe personale şi sociale dezvoltate. Considerăm important ca specialiştii pregătiţi în cadrul acestui program să fie capabili să implementeze o cultură sociologică funcţională şi o activitate de cercetare şi dezvoltare eficientă atât în sfera administraţiei publice cât şi în cea economică şi socială, promovând proiecte de cercetare cu caracter aplicativ-inovativ.

În vederea îndeplinirii misiunii asumate, prin derularea Programului de Sociologie, se realizează următoarele obiective:

1. În domeniul activităţii didactice:

  • însuşirea temeinică a cunoştinţelor din domeniul sociologiei, fundamentarea unei pregătiri de specialitate cu valoare operaţională, concretizată în formarea unor competenţe personale şi sociale care să asigure reuşita în carieră,
  • formarea unor specialişti cu pregătire superioară în domeniul sociologiei, bazată pe o cultură generală vastă, în concordanţă cu standardele recunoscute pe plan internaţional,
  • îmbogăţirea orizontului profesional al studenţilor în domeniul sociologiei în contextul competiţiei naţionale a diferitelor secţii de sociologie,
  • oferirea unor modele teoretice şi concepte-ancoră care să faciliteze înţelegerea şi interpretarea fenomenelor sociale fundamentale în dinamica lor,
  • fundamentarea integrării socioprofesionale prin pregătirea studenţilor să devină specialişti în sociologie în instituţiile administraţiei publice centrale şi locale, organizaţii nonguvernamentale, în unităţi economice publice sau private, în mass-media.

2. În domeniul cercetării ştiinţifice:

  • realizarea unui transfer reciproc de cunoştinţe între Departamentul de Științe Socio-Umane şi diferitele organizaţii, instituţii, firme locale prin acţiuni de cercetare fundamentală şi aplicată, contribuind la dezvoltarea regiunii noastre, la democratizarea activităţii administrative,
  • participarea la programe de cercetare ştiinţifică naţionale şi internaţionale, la proiecte promovate de UE cu teme prioritare din domeniul sociologiei,
  • focalizarea şi vehicularea valorilor universale şi europene către şi dinspre comunităţile din regiune prin rezolvarea unor teme de cercetare şi dezvoltare în cooperare cu parteneri din zonă, ţară şi de peste hotare,
  • valorificarea rezultatelor cercetării ştiinţifice prin contracte şi publicaţii de specialitate din ţară şi din străinătate, în reviste de specialitate recunoscute de către CNCSIS sau incluse în baze de date internaţionale.

3. În domeniul pregătirii continue:

  •  încurajarea şi pregătirea absolvenţilor să participe la studii postuniversitare, la programele de perfecţionare prin masterat şi doctorat,
  • sprijinirea specialiştilor, a tinerilor cercetători să participe la stagii de documentare, conferinţe, simpozioane, schimburi de experienţă şi călătorii de studiu în ţară şi în străinătate,
  • atragerea în procesul de învăţământ şi în activitatea de cercetare a unor specialişti cu renume în domeniul sociologiei, a unor practicieni cu o bogată experienţă în acest domeniu.

Obiectivul general al specializării urmărește formarea competenţelor profesionale şi transversale necesare absolvirii programului de studiu Sociologie, prin intermediul disciplinelor cuprinse în prezentul plan de învăţământ, în vederea exercitării vocaţiei de sociolog şi a altor ocupaţii conexe posibile. Obicetivul general se va realiza prin urmărirea unor obiective operaţionale, specifice procesului de pregătire:

  • Lărgirea şi aprofundarea cunoştinţelor teoretice, metodologice şi practic-aplicative din domeniul sociologiei, asistenţei sociale, ştiinţelor politice şi politicilor sociale.
  • Formarea deprinderilor necesare de cercetare, analiză, elaborare şi implementare a politicilor sociale şi a programelor de protecţie şi asistenţă socială la nivel naţional, regional şi local.
  • Aprofundarea capacităţilor de aplicare a metodelor teoretico-explicative şi empirice necesare în conceptualizarea, interpretarea, explicarea şi înţelegerea fenomenelor sociale, în elaborarea modelelor şi planurilor de fundamentare a politicilor sociale şi a strategiilor de intervenţie socială.

Printre obiectivele particulare ale specializării Sociologie se numără: însuşirea de către studenţi a unor cunoştinţe teoretice şi practice, precum şi dobândirea unor abilităţi şi competenţe, care sporesc gradul inserţiei absolvenţilor pe piaţa de muncă, încurajarea creativităţii, a mobilităţii, a abilităţii de lucru în echipă, a responsabilităţii şi sensibilităţii sociale, a toleranţei, a spiritului întreprinzător și a comunicării scrise şi verbale.

Specializarea include ştiinţe şi ramuri de ştiinţe din diferite domenii, şi îşi fixează ca obiectiv şi analizarea relaţiilor interdisciplinare. Scopul final este cel de formare a unor specialişti cu înaltă calificare în profesia de sociolog, înzestraţi cu toate cunoştinţele şi deprinderile necesare exercitării acestei profesiuni la cel mai înalt nivel, în concordanţă cu standardele europene şi în acord cu cerinţele lumii moderne contemporane.

Alinierea la standardele europene a procesului de învăţământ se realizează prin îmbinarea teoretică si practică  a misiunii didactice cu cea de cercetare ştiinţifică. Misiunea de cercetare se realizează contribuind prin rezultatele obţinute la dezvoltarea ştiinţelor socio-umane în general, şi a cunoştinţelor privind dezvoltarea socială în special. Planurile de învăţământ şi programele analitice sunt astfel concepute încât să acopere în totalitate aceste deziderate, prin studiul disciplinelor fundamentale şi a celor de specialitate, asociate cu o deschidere spre cele de cultură generală. Astfel, atât cadrele didactice cât şi studenţii sunt sprijiniţi şi stimulaţi să participe la diferite programe de cercetare ştiinţifică, simpozioane, conferinţe ştiinţifice atât în mod  colectiv cât şi individual.

            Planul de învăţământ este astfel conceput încât să asigure dobândirea unor competenţe profesionale și transversale în consens cu grila Cadrului Național al Calificărilor (Anexa 2.1.2.2.).

Programul de Sociologie asigură formarea de competenţe cognitive, aplicativ-practice şi de cercetare sociologică în concordanţă cu standardele naţionale şi internaţionale, așa cum rezultă din planul de învățământ (Anexa 2.1.4.1.) și din fișele disciplinelor (Anexa B.1.).

Necesitatea programului de licenţă Sociologie se argumentează prin faptul că înţelegerea  transformărilor socio-economice din regiune necesită contribuţia unor specialişti de înaltă calificare în domeniu.  Totodată, am avut în vedere şi faptul, că odată cu avansarea procesului de integrare europeană a României cererea de pe piaţa muncii pentru specialişti de înaltă calificare în domeniul politicilor publice europene este într-o continuă creştere.

2.1.3. Personalul didactic

            Personalul didactic care acoperă necesitățile programului de licență Sociologie îndeplinește cerinţele legale pentru ocuparea posturilor didactice (Anexa 2.1.3.1. Lista personalului didactic; Anexe 2.1.3.10. CV-urile și listele publicațiilor ale cadrelor didactice).

            Statul de funcții este întocmit în conformitate cu necesităţile procesului de învăţământ, precum şi cu reglementările în vigoare. În cadrul programului de studii universitare de licență Sociologie, 90% din totalul posturilor din statul de funcţii sunt acoperite cu cadre didactice titularizate în învățământul superior, cu norma de bază la Universitatea Creștină Partium. Dintre acestea, 39% sunt profesori şi conferenţiari universitari (Anexa 2.1.3.2. Extras stat de funcții pentru programul de studii de licență Sociologie pe anul universitar 2017-2018), după cum rezultă și din situația gradului de ocupare a personalului didactic (Anexa 2.1.3.4.).

Titularii de disciplină au titlul ştiinţific de doctor în domeniul disciplinelor din postul ocupat sau în domenii înrudite (Anexa 2.1.3.1.). Specializarea nu are cadre didactice asociate și nici cadre didactice pensionare. Titularii de disciplină au elaborat cursuri şi alte lucrări necesare procesului de învăţământ (suporturi de curs, prezentări power-point etc.), care acoperă integral problematica disciplinelor prevăzute în programele analitice ale programului de licență Sociologie (Anexa 2.1.3.5. Lista de cursuri si alte lucrări necesare procesului de învățământ – program de studii universitare de licență Sociologie).

           

2.1.4. Conţinutul procesului de învăţământ

Programul de studii de licență Sociologie se organizează la forma de învăţământ de zi, cu durata studiilor de 3 ani. Planul de învăţământ este în concordanţă cu misiunea şi obiectivele asumate de specializare, fiind pus în concordanţă cu planurile de învăţământ ale specializărilor similare de la alte facultăţi  şi universităţi din ţară (Anexa 2.1.4.1. Plan de învățământ pentru programul de studii universitare de licență).

               Conform planului de învățământ, programul de studii își propune dezvoltarea la studenți a următoarelor competențe și abilități:

Competenţe profesionale:

Cunoștințe:

1. Cunoaşterea, înţelegerea conceptelor, teoriilor şi metodelor de bază ale domeniului şi ale ariei de specializare; utilizarea lor adecvată în comunicarea profesională.

2. Utilizarea cunoştinţelor de bază pentru explicarea şi interpretarea unor variate tipuri de concepte, situaţii, procese, proiecte etc. asociate domeniului.

3. Proiectarea si realizarea de cercetări sociologice (culegere, prelucrare si analiza de date sociale) în organizaţii si comunităţi, cercetări culturale, studii de piaţă etc.

4. Gestionarea sistemelor de date sociale.

5. Diagnoza problemelor sociale/sociologice si analiza si aplicarea de politici publice si sociale.

6. Identificarea, analiza (explicarea) si soluţionarea de probleme si conflicte sociale în organizaţii si comunităţi.

7. Consiliere profesionala si de integrare sociala.

8. Analiza comunicării sociale.

Abilități:

1. Aplicarea unor principii şi metode de bază pentru rezolvarea de probleme/situaţii bine definite, tipice domeniului în condiţii de asistenţă calificată.

2. Utilizarea adecvată de criterii şi metode standard de evaluare, pentru a aprecia calitatea, meritele şi limitele unor procese, programe, proiecte, concepte, metode şi teorii.

3. Elaborarea de proiecte profesionale cu utilizarea unor principii şi metode consacrate în domeniu.

Competențe transversale:

4. Executarea responsabilă a sarcinilor profesionale, în condiţii de autonomie restrânsă şi asistenţă calificată.

5. Familiarizarea cu rolurile şi activităţile specifice muncii în echipă şi distribuirea de sarcini pentru nivelurile subordonate.

6. Conştientizarea nevoii de formare continuă; utilizarea eficientă a resurselor şi tehnicilor de învăţare, pentru dezvoltarea personală şi profesională.

7. Aplicarea strategiilor de muncă riguroasă, eficientă, de punctualitate şi răspundere  personală faţă de rezultat, pe baza principiilor, normelor şi a valorilor codului de etică profesională.

8. Aplicarea tehnicilor de relaţionare în grup a capacităţilor empatice de comunicare interpersonală şi de asumare de roluri specifice în cadrul muncii în echipă.

9. Utilizarea eficiente a surselor informationale si a resurselor de comunicare si formare profesionala asistata (portaluri Internet, aplicatii software de specialitate, baze de date, cursuri on line etc) atat in limba romana, cat si intr-o limba de circulatie internationala. Elaborarea, tehnoredactarea şi susţinerea în limba română şi într-o limbă de circulaţie internaţională a unei

lucrări de specialitate pe o tema actuală în domeniu, utilizând diverse surse şi instrumente de

informare.

Finalitatea programului de studii este formarea de specialiști care se ocupă cu investigarea şi descrierea structurii societăţilor, originii şi evoluţiei acestora, precum şi interdependenţa dintre condiţiile de mediu și activităţile umane. Aceştia oferă consiliere cu privire la aplicarea practică a rezultatelor cercetărilor în formularea politicilor economice şi sociale.

Ocupaţii posibile conform RCIS si ISCO 08:

  • Profesor în învăţământul liceal, postliceal, profesional şi de maiştri - 232101;
  • Consilier şcolar - 235903;
  • Consilier orientare privind cariera - 241208;
  • Specialist resurse umane - 241216;
  • Consilier statistician - 212201;
  • Expert statistician - 212202;
  • Analist - 213101;
  • Sociolog - 244201;
  • Specialist în relaţii publice - 244701;
  • Referent de specialitate marketing - 244703;
  • Purtător de cuvânt - 244706;
  • Agent de dezvoltare - 247007;
  • Asistent de cercetare în demografie - 249204;
  • Asistent de cercetare în sociologie - 258202;
  • Consilier institutii publice - 111010;
  • Agent orientare profesionala a somerilor/agent informare privind cariera - 342302;
  • Expert local pe problemele romilor – 423103.

Aceste competențe sunt în deplină concordanță cu competențele profesionale și transversale cuprinse în Cadrul Național al Calificărilor pentru domeniul de studii Sociologie (Anexa 2.1.2.2. Cadrul Național al Calificărilor, competențele profesionale și transversale pentru domeniul de studii Sociologie)

               Planul de învățământ (realizat în consens de către cadrele didactice titulare și cu respectarea standardelor de specialitate ARACIS) cuprinde discipline fundamentale, discipline de specialitate, discipline complementare, grupate la rândul lor în discipline obligatorii, opţionale şi facultative. Ponderea disciplinelor obligatorii (fundamentale, de domeniu, de specialitate și complementare) este de 80,36%, iar a disciplinelor opționale, de 19,64%. În același timp, studenții mai au posibilitatea de a alege alte discipline în regim de discipline facultative și să beneficieze de creditele aferente peste cele 30 de credite transferabile ale unui semestru.

               Ponderea diferitelor categorii de discipline din planul de învățământ este următoarea: Fundamentale 7.31%, de domeniu 23.2%, de specialitate 58,2%, Complementare 11,29%.

               Discipline obligatorii fundamentale: Introducere în sociologie, Metodologia cercetării în științele socioumane, Dezvoltare umană, Teorii sociologice contemporane .

               Discipline obligatorii de domeniu: Introducere în psihologie, Istoria sociologiei, Practică de specialitate, Laborator de sociologie, Fundamentele cercetării științifice, Practică pentru elaborarea lucrării de licență.

               Discipline obligatorii de specialitate: Analiza reclamei comerciale, Informatică aplicată în ştiinţe socioumane, Sociologia devianţei, Informatică aplicată și statistică socială, Sociologia comunicării şi a mass media, Sociologia migrației, Sociologie juridical, Sociologie rurală, Metode cantitative de cercetare Sociologică, Statistică descriptivă univariată, Demografie, Metode calitative de cercetare Sociologică, Statistică descriptivă multivariate, Sociologie urbană, Dezvoltare comunitară, Sociologia calităţii vieţii, Sociologia familiei, Paradigmele societății, Sociologia globalizării, Sociologia religiei, Sociologie politică.

               Discipline complementare obligatorii: Limbi străine, Educație fizică, Redactarea academică în ştiinţe sociale.

               Disciplinele opționale (și de specialitate) se grupează în patru pachete desfășurate pe patru semestre fiecare (începând cu anul al II-lea de studiu, semestrele 3-6).

                        Ponderea disciplinelor în planul de învățământ este exprimată în credite de studii ECTS, care exprimă, conform programelor analitice / fișelor disciplinelor, volumul de muncă solicitat de fiecare activitate pentru atingerea obiectivelor specifice, raportat la volumul de muncă necesar pentru a finaliza cu succes un întreg an de studii (Anexa 2.1.4.2. Regulament pentru aplicarea sistemului de credite transferabile).

               Disciplinele de studii cuprinse în planul de învățământ al programului au programe analitice / fișe ale disciplinei în care sunt precizate: 1) date privind programul de studii căruia îi aparține disciplina respectivă; 2) datele fundamentale ale disciplinei; 3) numărul orelor de contact pe săptămână, distribuția fondului de timp estimat și numărul de credite transferabile aferente disciplinei; 4) precondițiile frecventării disciplinei de către studenți; 5) condițiile necesare pentru îndeplinirea activităților aferente disciplinei; 6) competențele specifice care urmează să fie formate/dezvoltate de disciplină; 7) obiectivele disciplinei; 8) conținuturile aferente disciplinei și bibliografia de bază; 9) coroborarea conţinuturilor disciplinei cu aşteptările reprezentanţilor comunităţii epistemice, asociaţilor profesionale şi angajatori reprezentativi din domeniul aferent programului; 10) formele de evaluare aplicate (Anexa 2.1.4.3. Model fișa disciplinei / plan analitic).

                        Anul universitar este structurat pe două semestre a câte 14 săptămâni, cu 22-24 ore / săptămână. Fiecare an universitar are câte 60 credite de studiu pentru disciplinele obligatorii, totalul creditelor transferabile aferente ciclului de studiu de licenţă fiind 180.

               Disciplinele facultative se încheie cu probă de verificare, iar punctele credit care li se atribuie sunt peste cele 30 ale semestrului respectiv.

               Raportul dintre orele de curs şi cele privind activităţile didactice aplicative este 0.89, adică 900 ore/1014 ore.

În planul de învățământ sunt prevăzute 2 ore/săptămână practică de specialitate timp de 4 semestre. Verificarea efectuării practicii de specialitate şi a practicii compacte se realizează sub coordonarea unui cadru didactic. Evaluarea are loc prin colocviu cu notare de la 1 la 10. Durata pentru elaborarea lucrării de licență este de 2 săptămâni (adică 56 ore).

Pentru stagiile de practică, Universitatea încheie convenţii de colaborare cu unităţile unde se desfășoară practica de specialitate (Anexa 2.1.4.4. Model convenție practică și Anexa 2.1.4.5. Convenții de practică încheiate).

               Dincolo de practica obligatorie departamentul oferă studenților activități practice suplimentare, workshop-uri, excursii profesionale, tabere, cercuri organizate în afara orelor de studiu, ca activități extracuriculare. Studenţii pot opta, de asemenea pentru un stagiu de practică profesională în diferite instituţii de profil din străinătate în cadrul programului ERASMUS+, în perioada vacanţei universitare.

               În ceea ce privește modalităţile de evaluare a studenţilor, 54,84% din formele de verificare ale disciplinelor de studii prevăzute în planul de învăţământ sunt examene. Examinarea şi notarea studenţilor se fac pe bază de criterii, regulamente şi tehnici care sunt riguros şi consecvent aplicate. La examinare participă, pe lângă titularul cursului, cel puţin încă un alt cadru didactic de specialitate. Fiecare curs este astfel proiectat încât să îmbine predarea, învăţarea si examinarea. Procedeele de examinare si evaluare a studenţilor sunt centrate pe rezultatele învăţării si anunţate studenţilor din timp si în detaliu.

 

 

2.1.5. Studenţii

            Studenţii sunt admişi conform unor proceduri transparente, afişate, postate pe site‑ul universităţii, care respectă reglementările naţionale în vigoare. Datorită locaţiei geografice a universităţii într-o regiune de frontieră, programul de licenţă, prin natura general europeană a misiunii lui, poate prezenta interes şi pentru potenţialii studenţi din Ungaria, lărgind astfel baza de recrutare a programului de studii propus.

Concursul de admitere este organizat în strictă conformitate cu criteriile generale privind organizarea şi desfăşurarea examenelor de admitere în învăţământul superior şi a Regulamentului de organizare a concursului de admitere pentru studiile universitare de licență (Anexa 2.1.5.1.), respectiv a Regulamentului de admitere al departamentului pentru studiile universitare de licență (Anexa 2.1.5.2.) aprobat de Senatul Universităţii în fiecare an universitar. Senatul aprobă numărul de studenţi care pot fi şcolarizaţi şi repartizarea acestora pe cicluri şi programe de studii; validează rezultatele examenelor de admitere; aprobă înmatricularea sau exmatricularea studenţilor.

            Informaţiile de admitere sunt detaliate în publicaţiile de promovare ale universităţii: broşuri, pliante, alte tipărituri informative (Anexa 2.1.5.3. Ghid admitere 2017-2018), și sunt postate pe site-ul Universității http://www.partium.ro/ro/admitere-septembrie-2017. Departamentul de Științe Socio-Umane are de asemenea suprafețe și materiale promoționale proprii (Anexa 2.1.5.4. Pliantul de admitere al Departamentului de Științe Socio-Umane, Anexa 2.1.5.5 Afișul de informare pe site-ul Universității):

            La programul de studii universitare de licență Sociologie, admiterea se face pe bază de dosar. Criteriul de selecționare a candidaților:

60% media notei obținute la bacalaureat;

40% la alegerea candidatului o notă obținută la orice probă scrisă la bacalaureat.

            Departamentul oferă candidaților consultații gratuite pe tot parcursul anului și înainte de examenele de admitere.

            Pentru anul universitar 2017/2018, examenele de admitere la specializarea Sociologie se desfășoară conform celor cuprinse în Anexa nr. 2.1.5.2., iar cifrele de școlarizare actuale sunt prezentate în Anexa nr. 1.10.1.

            Înscrierea se face numai pe baza diplomei de bacalaureat sau echivalentă, respectiv a adeverinţei care înlocuieşte diploma de bacalaureat, recunoscute oficial. Candidaţii din statele UE sunt înscrişi conform procedurilor în vigoare şi cu aprobarea MEN. Înmatricularea candidaţilor declaraţi reuşiţi se face prin decizia rectorului. Studenții vor încheia un Contract de studii universitare (Anexa 2.1.5.6.) valabil pe toată perioada de şcolarizare. Statutul de student este reconfirmat anual, printr-o anexă la Contractul de studiu (Anexa 2.1.5.7.), încheiat pe de o parte între studentul care a îndeplinit condiţiile de promovare şi – după caz – cele financiare stipulate în regulamente şi conducerea universității, pe de altă parte.

            Formaţiile de studiu (serii, grupe, subgrupe) sunt astfel dimensionate încât să asigure desfăşurarea eficientă a procesului de învăţământ. Orarul programului de studii face posibilă desfăşurarea normală a procesului de învăţământ, încât asigură frecventarea de către studenți a tuturor disciplinelor cuprinse în planul de învățământ (Anexa 2.1.5.8.a. Orarul specializării Sociologie pentru anul universitar 2016-2017 și Anexa 2.1.5.8.b. Orarul specializării Sociologie pentru anul universitar 2017-2018).

 

În perioada 2010–2015, promovabilitatea studenţilor pe an de studiu este prezentată mai jos (precum și în Anexa B.2.1.):

 

 Anul universitar

Număr absolvenți la specializarea Sociologie

Din care număr absolvenți înscriși la programe de masterat

2010-2011

9

3

2011-2012

7

6

2012-2013

7

4

2013-2014

11

3

2014-2015

7

1

TOTAL

41

17

 

            Studiile se încheie cu examen de licenţă, organizat pe baza criteriilor elaborate de Ministerul Educaţiei Naționale și conform Regulamentului privind organizarea si desfășurarea examenului de licenţă (Anexa 2.1.5.9.). Absolvenţii primesc o Diplomă de licență în care se specifică domeniul specializării dobândite, respectiv un Supliment la diplomă (Anexa 2.1.5.10.) care conţine toate discipline parcurse de cursanţi, obligatorii, opţionale şi facultative, studiate în cadrul Universităţii sau în alte instituţii, acestea din urmă fiind echivalate conform reglementărilor în vigoare.

            Candidaţii care nu au promovat examenul primesc, la cerere, un Certificat de studii (Anexa 2.1.5.11.) şi un Extras din registrul matricol (Anexa 2.1.5.12.). Ei mai pot susţine examenul de licenţă în oricare altă sesiune, cu plata taxelor de examinare stabilite de Senatul UCP.

            Examenul de licenţă constă în două probe, şi anume: a) evaluarea cunoştinţelor fundamentale şi de specialitate; b) prezentarea şi susţinerea lucrării de licenţă. În vederea desfăşurării examenului de licenţă se constituie la nivelul fiecărei specializări comisii de examinare formate din președinte (profesor sau conferenţiar), trei membri (profesor, conferenţiar, lector cu titlul de doctor) și un secretar (preparator, asistent sau lector).

            Conferirea certificatelor şi a diplomelor de studii se face conform reglementărilor în vigoare (Anexa 2.1.5.13. Regulament privind actele de studii).

Alte avantaje oferite studenților: studenţii au dreptul să fie aleşi în Senat, consiliile facultăţilor şi să fie reprezentaţi în consiliile studenţeşti, conform reglementărilor universitare. Studenţii pot beneficia de burse de studii, burse sociale, premii etc.Universitatea dispune de mecanisme de stimulare a studenţilor cu performanţe deosebite şi de recuperare pentru cei cu dificultăţi de învăţare.

Studenţii au acces la biblioteca universitară, centrul informatic, pot participa la evenimentele şi manifestările ştiinţifice, culturale şi sportive organizate în perimetrul universitar.

Studenţii  beneficiază de posibilităţi de cazare în căminul studenţesc al universităţii şi pot  servi masa în cantina universitară.

Profilul profesional al absolventului: în urma parcurgerii programului de licenţă Sociologie absolvenţii vor dobândi o calificare ca specialişti în Sociologie, având următoarele competenţe generale şi profesionale, aptitudini şi deprinderi:

  1. Competenţe cognitive
  • Stăpânirea unor cunoştinţe specifice, detaliate, precum şi a celor mai noi şi avansate rezultate ale cunoaşterii în domeniul sociologiei , inclusiv a diferitelor abordări metodologice legate de analiza şi interpretarea  datelor sociale.
  • Cunoaşterea şi aplicarea surselor şi tehnicilor de documentare cele mai avansate în domeniu
  • Însuşirea tehnicilor de proiectare, cercetare şi analiză în domeniul social
  • Formarea deprinderilor de utilizare a unor metode şi tehnici explicativ-argumentative şi interpretativ-comprehensive.
  • Dezvoltarea unor abilităţi cognitive – critica, problematizarea, argumentarea, abordarea inter- şi multidisciplinară – aplicabile în domenii profesionale concrete.
  1. Dezvoltarea competenţelor aplicativ-practice
  • Dezvoltarea capacităţii de a proiecta, realiza şi prezenta studii, proiecte şi programe bine documentate şi argumentate.
  • Asimilarea perspectivei comparative în abordarea problematicii sociale.
  • Proiectarea şi dezvoltarea unor teme de cercetare, participarea în realizarea unor proiecte de cercetare.
  • Dezvoltarea abilităţilor de comunicare şi a celor relaţionale.
  • Dezvoltarea capacităţii de a utiliza moduri şi stiluri de comunicare variate, adecvate situaţiilor specifice.
  • Ridicarea nivelului de comprehensiune şi exprimare scrisă şi orală în limbajul de specialitate, atât în limba română, cât şi în limba maghiară şi cel puţin o limbă de circulaţie internaţională
  • Dezvoltarea flexibilităţii şi adaptabilităţii la munca de echipă.
  • Cultivarea unei discipline a muncii, efectuate corect şi la timp .
  • Traiectorii socio-profesionale şi ştiinţifice vizate ale viitorilor absolvenţi.

 

2.1.6. Cercetarea ştiinţifică

            Departamentul de Științe Socio-Umane, organizatorul programului de studii de licență Sociologie, dispune de o planificare strategică proprie privind cercetarea ştiinţifică (Anexa 2.1.6.1. Planul privind cercetarea științifică a Departamentului), întocmită în concordanță cu planul de cercetare al Facultăţii de Științe Economie și Sociale și cel al Universității. Temele de cercetare incluse în plan se înscriu în aria ştiinţifică a domeniului de licenţă.

            Personalul didactic implicat în realizarea programului de studii de licență Sociologie desfăşoară activităţi de cercetare ştiinţifică în domeniul disciplinelor cuprinse în norma didactică pe care o acoperă (Anexa 2.1.6.2. Cercetări științifice în relație cu disciplinele predate). De asemenea, personalul didactic desfăşoară activităţi de cercetare ştiinţifică valorificate prin publicaţii și comunicări ştiinţifice, precum și granturi de cercetare pe bază de contracte (Anexa 2.1.6.3. Centralizatorul datelor privind cercetarea științifică).

            Facultatea, respectiv departamentul organizează periodic sesiuni ştiinţifice și simpozioane (printre care și conferințe internaționale), iar comunicările sunt publicate în publicații ştiinţifice (Anexa 2.1.6.4. Manifestări științifice organizate de către Departamentul de Științe Socio-Umane al Universității Creștine Partium în perioada 2011–2017).

            Departamentul acordă o atenție deosebită activităților de cercetare a studenților, materializate printre altele în participarea acestora la Conferința Științifică a Studenților din Partium cu prezentarea cercetărilor proprii, cu posibilitatea ca în funcție de rezultatele obținute să participe la etape naționale și internaționale.

 

2.1.7. Baza materială

            Universitatea Creştină Partium dispune de condiţiile necesare pentru funcţionarea specializării de Sociologie, fiind asigurate spaţiile necesare desfăşurării procesului de învăţământ, precum şi dotările aferente: săli de cursuri și seminarii, laboratoare, instrumente, Cd-playere, boxe, bibliotecă, calculatoare, Internet, studio acustic, materiale audio-vizuale etc.

            Spaţiile proprii pentru cursuri, seminarii sunt adecvate procesului de învăţământ: au suprafaţa şi volumul necesar, dispun de dotările necesare: tablă de scris, pianine, iluminat corespunzător, prize pentru racordare la curent electric, astfel încât pot fi folosite retroproiectoare, videoproiectoare şi alte instrumente cu scop didactic. Pentru necesităţile procesului instructiv-educativ specializarea foloseşte mai multe săli de curs, seminarii și laboratoare (Anexa 2.1.7.1. Indicatori spații).

            Laboratorul de informatică utilizat este dotat cu 25 calculatoare dual-core Intel Celeron 2,5 GHz, 2 GB RAM, 320 GB HDD, DVD-RW, monitor LCD/LED 19”, proiector multimedia XGA, boxe 2+1 20 W, internet prin cablu, wifi, respectiv soft-uri cu licenţă de utilizare a acestora (Anexa 2.1.7.2. Listă soft-uri și licențe).

De asemenea, Universitatea Creștină Partium dispune de o bibliotecă pe o suprafaţă de 395,52 mp, sală de lectură și cu un total de 135 de locuri (14,31% din numărul de studenți pe universitate). Programul de lucru în cursul săptămânii este între orele 8:30–20:00, iar sâmbăta între orele 8:00–14:00. Serviciile oferite de către bibliotecă sunt următorele: săli de lectură, acces liber la raft, informaţii de specialitate, împrumut, prenotare, catalog on-line la zi, accesibil la adresa: http://qulto.partium.ro/monguz2/index.jsp.

În prezent, Biblioteca dispune de un patrimoniu bogat, printre care un fond de carte corespunzător disciplinelor prevăzute în planurile de învățământ ale domeniului Sociologie (Științe socio-umane). (Anexa 2.1.7.3.  Fond de carte propriu corespunzător disciplinelor prevăzute în planurile de învățământ pe ciclul de studii universitare de licență). Biblioteca Universității dispune de abonamente la publicații si periodice românești și străine în domeniul social (Anexa 2.1.7.4. Lista abonamentelor la publicații și periodice românești și străine). De asemenea, prin rețeaua informatică a insituției sunt accesibile bazele de date științifice internaționale EBSCO (http:// ebscohost.com), JSTOR (http://www.jstor.org), SpringerLink (http://link.springer.com/) și Web of Science (http://apps.webofknowledge.com) (Anexa 1.9.7. Reviste și baze de date online).

            Conform unui contract de comodat încheiat între Universitatea Creştină Partium şi Episcopia Romano-Catolică din Oradea, cadrele didactice şi studenţii universităţii au acces la biblioteca episcopiei care cuprinde aproximativ 30.000 de volume din domeniile teologiei, filosofiei, ştiinţelor sociale, ştiinţelor filologice, muzică, arte plastice. De asemenea, contracte de colaborare care fac posibilă consultarea fondului de carte de către studenţii şi cadrele didactice ale instituţiei noastre sunt încheiate cu Biblioteca Universitară a Universităţii din Debrecen, cu Biblioteca Universității Emanuel din Oradea, cu Biblioteca de specialitate  „Szegő Katalin” a Fundației Pro Philosophia din Cluj-Napoca și cu Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Sincai” din Oradea (Anexa 2.1.7.5. Convenții de colaborare cu biblioteci).

 

 

CAPITOLUL III - CRITERII ŞI STANDARDE DE PERFORMANŢĂ

A. Capacitate instituţională

A.1. Structurile instituționale, administrative și manageriale

            Universitatea Creștină Partium este înfiinţată şi funcţionează conform legii și are o Cartă Universitară ale cărei prevederi sunt concordante cu legislaţia naţională şi cu principiile Spaţiului European al Învăţământului Superior (prezentate în Capitolul I, secțiunea 1.1.). Carta Universitară se poate accesa de la pagina web a instituției, prin sub-pagina „Documente – subsecțiunea Regulamente și proceduri”: http://www.partium.ro/ro/documente

 

            Misiunea şi obiectivele asumate de instituţie – atât cele educaționale, cât și cele științifice, prezentate în cap. 1.3. –, precum și premisele culturale, geografice și științifice-educaționale care o caracterizează, o individualizează în sistemul naţional de învăţământ superior în următorul fel:

  • Universitatea, deși este o istituție de drept privat, își asumă misiunea comunitară de a contribui la asigurarea învăţământul superior în limba maghiară în România, în spiritul tradiţiilor educative maghiare, sub semnul valorilor creştine;
  • Universitatea își asumă, de asemenea, un rol regional prin efortul de a deveni un centru științific, cultural și educațional în regiune, profitând totodată de capacitatea excelentă de a juca – atât prin apartenența culturală dublă, cât și prin poziția geografică – un rol de mediator între viața academică, științifică și culturală din România și cea din Ungaria;
  • Universitatea îmbină sistemul de valori bazat pe tradiția creștină cu misiunea de a forma intelectuali și specialiști capabili să înfrunte solicitările mileniului trei, prin transmiterea unor cunoştinţe profesionale şi a unei culturi generale moderne, în concordanţă cu standardele europene.

            Instituţia are un cod al eticii şi integrităţii academice prin care apără valorile libertăţii academice, autonomiei universitare şi integrităţii etice (Anexa A.1.1. Codul de etică și deontologie universitară a Universității Creștine Partium) şi dispune de practici şi mecanisme clare pentru aplicarea codului. (Anexa A.1.2. Regulament de funcționare al Comisiei de etică și deontologie universitară)

            Instituţia dispune de practici de auditare internă cu privire la principalele domenii ale activităţii universitare pentru a se asigura că angajamentele pe care şi le-a asumat sunt respectate riguros, în condiţii de transparenţa publică. (Anexa A.1.3. Regulamentul comisiei de audit intern)

            Instituţia are un sistem de conducere universitară coerent, integrat si transparent, care se bazează pe o administraţie eficace şi eficientă, adaptată misiunii şi obiectivelor asumate, având de asemenea un regulament de funcţionare internă, care respectă reglementările legale în vigoare (cf. cap. 1.2., cap. 1.5.).

            Mecanismul de alegere a reprezentanţilor studenţilor în Consilii, Senat si alte structuri este clar descris în Carta Universitară şi în Regulamentele interne. Acesta este democratic şi transparent, nediscriminatoriu, şi nu limitează dreptul studenţilor de a reprezenta si de a fi reprezentaţi. Atât în Senat, cât şi în Consiliul Profesoral al Facultăţii, studenţii reprezintă 25% din numărul membrilor cu drept de vot (cf. cap. 1.5. și anexele aferente).

            Instituţia are un plan strategic cu un orizont de cinci ani şi planuri operaţionale anuale care sunt cunoscute de membrii comunităţii universitare şi sunt aplicate conform unor practici si mecanisme de urmărire riguroasă (cf. cap. 1.5. și anexele aferente).

            Universitatea dispune de o administraţie care respectă reglementările legale în vigoare, este eficace în privinţa organizării, numărului şi calificării personalului, şi funcţionează riguros prin serviciile oferite comunităţii universitare.

 

Decanatul Facultăţii de Științe Economice și Sociale

Adresa: Str. Primăriei, nr. 27, 410209, Oradea

Tel: 40-59-418-252

Fax: 40-59-418-252

e-mail: gtk@partium.ro

Decan: Conf. univ. dr. Szilágyi Ferenc

 

Secretar şef: Kincses Gabriella

Secretar departament: Boross Ildikó

Informatician: Hosszú Gyula

Casier: Csóka Gabriela – Elena

 

Consiliul profesoral al facultăţii:

  1. conf. univ. dr. Szilágyi Ferenc (decan)
  2. conf. univ. dr. Albert-Lőrincz Csanád (director, Departamentul de Științe Socio-Umane)
  3. conf. univ. dr. Fogarasi József Mihály (director, Departamentul de Economie)
  4. conf. univ. dr. Szarka Árpád (membru, Departamentul de Economie)
  5. lect. univ. dr. Székedi Levente (membru, Departamentul de Științe Socio-Umane)
  6. lect. univ. dr. Debrenti Edit (membru, Departamentul de Economie)
  7. Szőcs Brigitta (reprezentantul studenților Departamentul de Științe Socio-Umane)
  8. Péter Barna László (reprezentantul studenților Departamentul de Economie)
  9. un loc vacant (motiv: studii absolvite)

A. 2. Baza materială

Universitatea asigură spaţii de învăţământ şi cercetare care corespund specificului specializării Sociologie: săli de predare, săli de studiu, laboratoare didactice şi centre de cercetare (Anexele A 2.1. Spații departament, respectiv A 2.2. Laboratoare). Sălile de predare/seminarizare dispun de echipamente tehnice de învăţare, predare şi comunicare care facilitează activitatea cadrului didactic şi receptivitatea fiecărui student; laboratoarele de cercetare dispun de echipamente şi mijloace de funcţionare corespunzătoare exigenţelor.

            Universitatea deţine spaţii de cazare pentru 220 de studenți (aproape 23% din numărul total de studenți) în Căminul Arany János, în două imobile, cu o suprafaţă utilă totală de 1254 mp. În imobilul construit mai nou este amenajată şi o cantină unde se asigură servirea mesei de trei ori pe zi pentru 300 de persoane. De asemenea, Căminul Arany János dispune de camere de oaspeţi în care se asigură sejurul profesorilor asociaţi şi al invitaţilor instituţiei. În căminul Arany János sunt cazați și studenții străini care se află la UCP prin programul ERASMUS+ și prin alte programe internaționale.

            Instituţia demonstrează că dispune de surse de finanţare şi de resurse financiare suficiente pe termen scurt (anual) şi în perspectivă (pentru minimum trei/patru ani succesivi), pe care le alocă pentru realizarea în mod adecvat a misiunii şi obiectivelor pe care şi le-a fixat. Instituţia dispune de un buget anual realist şi de un buget pe trei/patru ani, precum şi de politici financiare pe termen scurt şi mediu, cu referire la sustenabilitatea financiară.

            Instituţia are un Regulament de acordare a burselor şi a altor forme de sprijin material pentru  studenţi, pe care îl aplică în mod consecvent. Bursele sunt acordate din resurse proprii.

 

B. Eficacitate educaţională

B.1. Conţinutul programelor de studiu

B.1.1. Admiterea studenţilor

 

            Universitatea aplică o politică transparentă a recrutării şi admiterii studenţilor, anunţată public cu cel puţin 6 luni înainte de aplicare. Admiterea se bazează exclusiv pe competenţele academice ale candidatului şi nu aplică nici un fel de criterii discriminatorii (Anexa B 1.1. Analiza admiterii). Admiterea într-un ciclu de studii universitare se face numai pe baza diplomei de studii precedente. (Cf. cap. 2.1.5.)

            Pe lângă informarea în scris, format clasic şi electronic, folosind pentru aceasta din urmă paginile web ale instituţiei, ale departamentului și unele portaluri, universitatea organizează anual o caravană de informare a liceenilor, viitori cursanţi. În acest scop, împreună cu Asociaţia Studenţilor, reprezentanţii programelor de studiu vizitează majoritatea liceelor care au cursuri cu limba de predare maghiară, făcând astfel o informare concretă, directă şi de la sursă a celor interesaţi, prezentând oportunităţile oferite de programele de studii şi facilităţile asigurate de centrele de studiu (Cf. Anexa 2.1.5.4. Pliantul de informare al programului de studii universitare Sociologie). Alături de caravanele de informare la nivelul universității, Departamentul de Științe Socio-Umane organizează anual vizite de informare îmbinate cu programe educative și artistice la liceele din regiune.

            Informarea viitorilor cursanţi este realizată şi prin acţiunea comună a Universității şi a Asociaţiei studenţilor desfăşurată în mod tradiţional sub denumirea “Zilele porților deschise”. La această acţiune sunt invitate liceele din regiune, fiind prezentate facilităţile de studiu şi cercetare, mai ales realizările cadrelor didactice şi ale studenţilor în diferitele domenii de ştiinţă şi artă, precum şi alte aspecte interesante din viaţa Universităţii. Cu aceste ocazii Departamentul de Științe Socio-Umane organizează cu implicarea studenților diferite programe, care oferă celor interesați o privire de ansamblu asupra vieții și activității de zi cu zi a departamentului: prelegeri work-shop-uri etc.

            În vederea dezvoltării unor relații mai strânse cu sfera învățământului preuniversitar, Departamentul de Științe Socio-Umane este preocupat în permanență de organizarea unor evenimente de cultură generală pentru elevii liceeni.

            Sub semnul acestui obiectiv, departamentul organizează anual programe pentru liceele din județ în cadrul săptămânii “Școala Altfel”, precum și diferite concursuri destinate elevilor. Aceste evenimente sunt documentate pe site-ul Universității la adresa:

Prin intermediul suprafețelor web proprii departamentul oferă celor interesați o bogată documentare scrisă și audio-vizuală legată de activitățile didactice, științifice și artistice, implicit referințele externe.

 

B.1.2. Structura programelor de studiu

 

            Planul de învățământ al programului de studii Sociologie  conține obiectivele generale şi specifice ale programului; ponderea disciplinelor exprimată prin credite de studiu ECTS; disciplinele ordonate succesiv în timpul de şcolarizare (cf. cap. 2.1.4., Anexa 2.1.4.1. Plan de învățământ pentru programul de studii universitare de licență).

            Fişele disciplinelor incluse în planul de învăţământ conțin rezultatele propuse în forma competenţelor profesionale și transversale, care sunt realizate de o disciplină; ele conțin de asemenea modul de examinare şi evaluare la fiecare disciplină, ţinând cont de rezultatele planificate (Anexa B.1. Fișele disciplinelor din planul de învățământ al programului de studii Sociologie).

            Regulamentul privind organizarea si desfășurarea examenului de licenţă (Cf. Anexa 2.1.5.9.) precizează modul de organizare şi conţinuturile examenului de finalizare a studiilor ca examen sumativ care certifică asimilarea competenţelor cognitive şi profesionale care corespund calificării universitare. (Cf. cap. 2.1.5.)

            Programele de studiu oferite de Universitate, printre altele și programul de studii Sociologie, sunt unitare ca structură și detaliat formulate în funcţie de rezultatele aşteptate prin învăţare şi care corespund unei calificări universitare (cf. cap. 2.1.4.)

            Relevanţa cognitivă si profesională a programelor de studiu este definită în funcţie de ritmul dezvoltării cunoaşterii şi tehnologiei din domeniu şi de cerinţele pieţei muncii şi ale calificărilor. (Cf. Anexa 2.1.2.2. Cadrul Național al Calificărilor, competențele profesionale și transversale pentru domeniul de studii Sociologie; cf. cap. 2.1.4.)

            Instituţia dispune de mecanisme pentru analiza colegială anuală a activităţii cunoaşterii transmise şi asimilate de studenţi şi pentru analiza schimbărilor care se produc în profilurile calificărilor şi în impactul acestora asupra organizării programului de studiu (Cf. cap. C. privind managementul calității).

 

B.2. Rezultatele învăţării

            Cunoştinţele, competenţele şi abilităţile dobândite prin absolvirea programului de studii universitare de licență Sociologie sunt suficiente pentru a permite absolvenţilor să se angajeze pe piaţa muncii, să dezvolte o afacere proprie, să continue studiile universitare în ciclul următor şi să înveţe permanent (Anexa B 2.1. Situație absolvenți).

            Rezultatele evaluării anuale de către studenți a experiențelor de învățare arată că marea majoritate a lor apreciază pozitiv mediul de învăţare/dezvoltare oferit de către universitate şi propriul lor traseu de învăţare. (cf. cap. C. privind managementul calității)

            Principala responsabilitate a cadrului didactic fiind proiectarea metodelor şi a mediilor de învăţare centrate pe student, cadrele didactice sunt preocupați permanent de îmbunătățirea materialelor didactice ce servesc interesele studenților (Cf. cap. 2.1.3, precum și Anexa 2.1.3.5. Lista de cursuri si alte lucrări necesare procesului de învățământ). Discutarea, evaluarea rezultatelor învăţării se realizează atân în mod direct, cât și prin intermediul profesorilor îndrumători de an.

 

Anul de studii

Îndrumători de an pentru programul de studii Sociologie în anul universitar 2017-2018

Anul I.

lect. univ. dr. Belényi Emese

Anul II.

lect. univ. dr. Györbíró András

Anul III.

lect. univ. dr. Székedi Levente

 

            În activitatea de predare și de facilitare a învățării, cadrele didactice utilizează atât mijloace didactice variate (pe lângă cele clasice, prezentări prin videoproiector, materiale didactice în format electronic, baze de date on-line), cât și modalități de comunicare on-line (liste de e-mail, pagini web, pagini și grupuri tematice constituite prin intermediul site-urilor de socializare).

            Profesorii au ore de permanenţă la dispoziţia studenţilor şi personalizează îndrumarea la cererea studentului (Anexa B 2.2. Consultații și tutoriale). Există îndrumători de an, precum și mentori în cadrul colegiului de excelență (cf. cap. următor privind organizarea activităților de performanță pentru studenți).

 

B.3. Activitatea de cercetare ştiinţifică

            Atât Universitatea Creștină Partium, cât și Facultatea de Științe Economice și Sociale, precum și Departamentul de Științe Socio-Umane dispun de o strategie pe termen mediu privind cercetarea științifică, elaborate în mod integrat. Aceste strategii conțin: evaluarea stării actuale a instituției / facultății / departamentului; obiectivele pe termen lung; acțiunile planificate pentru atingerea obiectivelor stabilite (Anexa 1.8.1. Strategia privind cercetarea ştiinţifică a UCP; Anexa 1.8.3. Strategia privind cercetarea ştiinţifică a Facultății de Științe Economice și Sociale; Anexa 2.1.6.1. Planurile privind cercetarea științifică a Departamentului).

            Principalele modalități de finanțare a cercetărilor științifice sunt următoarele: a) finanțare implicită în cazul activității de cercetare efectuate de cadrele didactice, cuprinsă în norma didactică (Cf. Anexa 1.6.5. Model fișa postului); finanțare prin granturile de cercetare lansate de către Institutul Programelor de Cercetare al Fundației Sapientia (Anexa B.3.1. Prezentarea Institutului Programelor de Cercetare al Fundației Sapientia); finanțare prin granturi internaționale de cercetare–dezvoltare; finanțare prin alte granturi de cercetare-dezvoltare, burse individuale de cercetare, contracte directe etc. (Anexa B.3.2. Lista granturilor de cercetare-dezvoltare obținute de echipele de cercetare ale Departamentului de Științe Socio-Umane)

            În perioada 2012–2017, membrii Departamentului au participat cu prezentări la numeroase conferințe și sesiuni științifice (Anexa B.3.3. Lista participărilor la conferințe și sesiuni științifice), respectiv au elaborat o serie de articole de specialitate (Anexa B.3.4), cărți (Anexa B.3.5.) și alte publicații editate sau coordonate (Anexa B.3.6.).

 

 

 

C. Managementul calităţii

C.1. Organizarea sistemului de asigurare a calităţii

            Universitatea dispune de o politică şi organisme proprii de evaluare şi asigurare a calităţii. Acest sector al activităţii universitare este coordonat de Comisia de evaluare şi asigurare a calităţii (CEAC) la nivel universitar, constituită în baza Legii calităţii în educaţie şi a OM nr. 3928 din aprilie 2005, care reprezintă organismul de coordonare a activităţilor de evaluare şi asigurare a calităţii la nivel instituţional. Activitatea CEAC se bazează pe Regulamentul privind asigurarea calităţii serviciilor educaţionale în Universitatea Creştină Partium (Anexa C.1.1.). CEAC prezintă la sfârşitul fiecărui an universitar un raport care este postat pe site-ul universităţii la adresa: http://www.partium.ro/ro/documente. Munca comisiei centrale coordonează activitatea şi integrează rezultatele muncii comisiilor de evaluare şi asigurare a calităţii de la nivelul facultăţilor.

            Domeniile evaluării şi asigurării calităţii se referă la următoarele aspecte: 1. evaluarea programelor supuse spre autorizare/acreditare/evaluare externă; 2. evaluarea studenţilor; 3. evaluarea activităţii didactice a cadrelor universitare; 4. evaluarea activităţii ştiinţifice.

            CEAC promovează în instituţie o cultură a calităţii. Activitatea ei se bazează pe datele centralizate la secretariatele facultăţilor şi la secretariatul general. În perioada care a trecut de la obţinerea acreditării instituţionale, UCP a răspuns prompt la toate solicitările venite din partea MEN sau ARACIS, privind furnizarea de informaţii privind activitatea instituţiei. Evidenţa situaţiei şi performanţelor studenţilor este ţinută electronic, prin sistemul Venus, la care au acces secretarele specializărilor şi studenţii (pentru propriile lor date). Astfel se asigură şi caracterul confidenţial al rezultatelor studenţilor.

            Comisia dezvoltă activităti de stabilire de repere calitative si cantitative (benchmarking) prin comparaţie cu alte universităţi din ţară si străinătate pentru evaluarea si monitorizarea calităţii. În perioada 2012–2013, Univesitatea Creştină Partium a fost supusă evaluării de către European Universities Association, având astfel ocazia să se compare cu universităţi din ţară şi străinătate. În cadrul procesului de elaborare a Raportului de autoevalure trimis la EUA, membrii comisiei de elaborare au colaborat cu Comisia de Evaluare şi Asigurare a Calităţii din Universitate, decanatele facultăţilor, secretariatul universităţii, secretariatele facultăţilor. După elaborarea raportului, textul a fost trimis  prin e-mail fiecărui cadru didactic al universităţii. Conceperea raportului a reprezentat astfel o ocazie de reflecţie sistematică asupra activităţii de ansamblu a universităţii.

 

C.2. Iniţierea, aprobarea, monitorizarea și evaluarea periodică a programelor de studiu

            Regulamentul de la iniţiere, aprobare, monitorizare si evaluare periodică a programelor de studiu (Anexa C.2.1.) există şi se aplică. Iniţierea programelor de studii se face pe baza unor analize şi studii privitor la fezabilitatea noilor programe de studiu, și aceste programe se realizează dacă universitatea/facultatea dispune de organizare corectă şi de un sistem adecvat de conducere şi administrare, are baza materială şi resursele financiare necesare unei funcţionări stabile pe termen scurt şi mediu, precum şi resursele umane pregătite corespunzător din punct de vedere ştiinţific.

            Evaluarea programelor supuse spre autorizare/acreditare/evaluare externă se face pe baza metodologiei ARACIS. În cazul programelor care nu îndeplinesc criteriile ARACIS, Senatul universităţii poate decide desfiinţarea acestora. Până în prezent, toate programele propuse spre autorizare şi acreditare de către universitate de la înfiinţarea ei au primit avizul favorabil al ARACIS, ceea ce demonstrează faptul că evaluarea internă a calităţii de face cu seriozitate.

            Aprobarea, monitorizarea şi evaluarea periodică a programelor de studiu şi diplomelor care corespund calificărilor se realizează conform legislaţiei în vigoare şi a regulamentelor aprobate de Senatul universităţii. Programele de studii sunt supuse evaluării comisiilor pentru asigurarea calităţii din fiecare facultate în vederea optimizării conţinuturilor şi modalităţilor de transfer al informaţiilor.

 

C.3. Evaluarea studenţilor

            Universitatea are un Regulament privind evaluarea și examinarea studenţilor,  care este aplicat în mod riguros şi consecvent (Anexa C.3.1.). Modul de examinare, cerinţele specifice fiecărei discipline sunt pe de o parte cuprinse în planurile de învăţământ ale specializărilor, pe de altă parte sunt aduse la cunoştinţa studenţilor în prima oră de curs. Acest ultim aspect este unul din criteriile cuprinse în chestionarul de evaluare a personalului didactic de către studenţi, unde studenţii se pot pronunţa asupra îndeplinirii acestei cerinţe („Profesorul a formulat clar criteriile examinării/evaluării”, „Profesorul a aplicat criterii examinării/evaluării pe care le-a făcut cunoscute studenţilor”).

 

C.4. Calitatea personalului didactic şi de cercetare – Proceduri de evaluare periodică a calităţii corpului profesoral

            Calitatea activităţii educaţionale şi de cercetare din cadrul Universităţii este asigurată de pregătirea, autoritatea profesională şi loialitatea cadrelor didactice ale instituţiei. În acest sens, obiective specifice sunt următoarele:

  • În cadrul fiecărui departament şi specializări se asigură procentul prescris de normele ARACIS în ceea ce priveşte cadrele titulare pe bază de concurs.
  • Asigurarea unui corp didactic competitiv şi de înaltă calitate, prin trasarea unor cerinţe minimale, respectiv prin desfacerea contractului de muncă a celor care nu satisfac aceste cerinţe.
  • În vederea motivării şi recompensării performanţelor obţinute în activitatea educaţională sau ştiinţifică, o prioritate reprezintă alcătuirea sistemului de remunerare diferenţiat pe baza următoarelor criterii: performanţele didactice, activitatea de cercetare şi participarea activă la consolidarea instituţiei.
  • Universitatea sprijină dezvoltarea profesională a cadrelor didactice din instituţie, participarea lor la conferinţe internaţionale şi naţionale, precum şi activitatea lor de publicare.

            Evaluarea activităţii cadrelor didactice se desfășoară în conformitate cu Metodologia evaluării activității didactice a personalului didactic universitar (Anexa C.4.1.), și include următoarele componente: 1. autoevaluarea; 2. evaluarea colegială; 3. evaluarea personalului didactic de către studenţi și 4. evaluarea de către managementul universităţii.

            Autoevaluarea activităţii cadrelor didactice se realizează pe două planuri. Activitatea ştiinţifică se evalueză printr-o Fişă de autoevaluare anuală a activităţii ştiinţifice, chestionar ce urmăreşte criteriile CNCS (Anexa C.4.2.), cu următoarele capitole:

  • Activitate didactică obligatorie (fisele disciplinei, material didactic, desfăşurarea orelor, conducerea lucrărilor de licenţă sau disertaţiilor, conducerea practicii, încheierea la timp a situaţiei şcolare a studenţilor) – 30%;
  • Monitorizarea activităţilor studenţilor (conducerea unui cerc al studenţilor, organizarea unor evenimente profesionale pentru studenţi, conducerea ştiinţifică a lucrărilor prezentate la sesiuni de comunicări ştiinţifice, participarea ca lector sau evaluator la un eveniment profesional dedicat studenţilor, responsabil de an) – 20%;
  • Activitate de organizare a activităţii de instruire (întocmirea unui dosar de acreditare/autorizare, întocmeşte orarul, participă la activităţi de PR, are o sarcină specială în cadrul departamentului, membru în comisii de examene de admitere, licenţă, doctorat etc., participă la proiecte cu scop educativ, activităţi alumni, relaţii cu alte departamente, universităţi, membru al Senatului) – 25%;
  • Activităţi de popularizare a ştiinţei (evenimente, publicaţii, organizarea de sesiuni de perfecţionare, formare continuă) – 5%;
  • Alte activităţi în folosul universităţii (lectorare, traducere, cursuri de perfecţionare, activităţi artistice în cadrul universităţii, reprezentarea universităţii la diverse evenimente prin delegarea de către Senat, coordonarea unor programe internaţionale, cursuri interuniversitare) – 5%.

            Evaluarea colegială este organizată periodic, fiind bazată pe criterii generale si pe preferinţe colegiale. Evaluarea este obligatorie si se realizează anual, fiind bazată pe criterii generale şi pe preferinţe colegiale (Anexa C.4.3. Procedura privind evaluarea colegială; Anexa C.4.4. Formular pentru evaluare colegială).

            Evaluarea personalului didactic de către studenţi se realizează printr-un formular de evaluare de către studenţii a tuturor cadrelor didactice, aprobat de Senat, care se aplică opţional după fiecare ciclu semestrial de instruire şi ale cărui rezultate sunt confidenţiale, fiind accesibil doar decanului, rectorului şi persoanei evaluate (Anexa C.4.5. Evaluarea cadrelor didactice de către studenți. Principii și proceduri; Anexa C.4.6. Model chestionar de evaluare).

            Evaluarea de către studenţi este promovată de către conducerea universităţii şi de către asociaţia studenţilor. Evaluarea de către studenţi se realizează anonim, prin sistemul informaţional al instituţiei. Rezultatele evaluării cadrelor didactice de către studenţi sunt discutate individual, prelucrate statistic, pe departamente, facultăţi si universitate, si analizate la nivel de facultate și universitate în vederea asigurării transparenţei și a formulării de politici privind calitatea instruirii.

            În ceea ce privește evaluarea de către managementul universităţii, cadrul didactic este evaluat anual de către directorul de departament (Anexa C.4.7. Fișa de evaluare a cadrului didactic de către directorul de departament). Universitatea dispune de un formular de evaluare anuală multicriterială a fiecărui cadru didactic si de un sistem de clasificare a performanţelor în predare, cercetare si servicii aduse instituţiei si  comunităţii. Promovarea personalului didactic depinde de rezultatele evaluării, în care sunt avute în vedere si rezultatele evaluării colegiale si ale celei făcute de studenţi.

            Rezultatele anuale ale evaluării activităţii didactice şi ştiinţifice ale cadrelor didactice au efecte asupra salarizării acestora, a promovării lor, se reflectă în sarcinile şi atribuţiile primite de cadrul didactic în anul următor.

 

C.5. Accesibilitatea şi adecvarea resurselor pentru învăţare

            Universitatea asigură resurse de învăţare (manuale, tratate, referinţe bibliografice, crestomaţii, antologii etc.) pentru programul de studii în biblioteci, centre de resurse etc., în format clasic sau electronic şi gratuit. Biblioteca universităţii dispune, pe lângă accesul electronic, de un număr corespunzător de volume din ţară şi străinătate şi de abonamente la principalele reviste de specialitate din ţară şi străinătate pentru fiecare disciplină care defineşte programul de studiu (Anexa C.5.1. Fondul de carte al Bibliotecii pentru domeniul de licență Sociologie; Cf. Anexa 1.9.8. Lista abonamentelor la publicații și periodice românești și străine; Anexa 2.1.7.3. Fond de carte propriu corespunzător disciplinelor prevăzute în planurile de învățământ pe ciclul de studii universitare de licență).

            Fiecare cadru didactic dispune de strategii actualizate de predare pentru fiecare curs, conforme cu programul de studiu, caracteristicile studenţilor, forma de învăţământ şi criteriile de calitate predefinite (Cf. Anexa B.1. Fișele disciplinelor din planul de învățământ al programului de studii).

            Programul de studii Sociologie, respectiv Departamentul de Științe Socio-Umane s-a dovedit un pionier al programelor de excelență în cadrul Universității. În 2010 s-a înființat Colegiul de Excelenţă Janus Pannonius cu scopul de a oferi un cadru instituțional pentru dezvolatera de competențe profesionale și transversale în rândul studenților talentați. În cadrul colegiului se organizează sesiuni de comunicări științifice, traininguri, workshopuri, excursii de studii etc., dar la fel de important este și faptul că în cadrul colegiului studenții talentați efectuează cercetări proprii cu îndrumarea mentorilor științifici. De asemenea, membrii colegiului de excelență participă anual la sesiunile de comunicări ale cercurilor ştiinţifice studenţeşti.

            Universitatea deţine spaţii de cazare pentru 220 de studenți, aproape 23% din numărul total de studenți. (cf. cap. A.2.)

            Universitatea Creștină Partium vine în sprijinul studenţilor cu un evantai de servicii sociale şi studenţeşti. Statutul de student fără taxă, adică fără contribuţii la cheltuieli de studii, implică o competiţie continuă, după cum rezultă şi din Regulamentul privind activitatea profesională a studenților (Anexa C.5.2.) Studenţii merituoşi sunt răsplătiţi cu bursă de merit şi bursă de studii, iar cei nevoiaşi sunt sprijiniţi cu burse şi ajutoare sociale, dobândite conform Regulamentului de acordare a burselor, adoptat de Senat (Anexa C.5.3.). O caracteristică a sistemului de burse şi de sprijin social este faptul că diferitele stimulente şi ajutoare pot fi cumulate, şi ele pot fi dobândite şi de cei care beneficiază de burse private.

            Prin contractele de colaborare încheiate Universitatea asigură studenților spații de sport (Anexa C.5.4. Contract de închiriere sală sport), în incinta Căminului Arany János funcționează un club studențesc, iar Sala Festivă și sala Bartók a Universității găzduiesc o serie de programe cultural-educative.

 

C.6. Baza de date actualizată sistematic, referitoare la asigurarea internă a calităţii

            Instituţia are un sistem informatic care facilitează colectarea, prelucrarea şi analiza datelor şi informaţiilor relevante pentru evaluarea şi asigurarea instituţională a calităţii. (Cf. cap. C.)

C.7. Transparenţa informaţiilor de interes public cu privire la programele de studii şi, după caz, certificatele, diplomele şi calificările oferite

            Universitatea şi toate facultăţile ei oferă informaţii şi date, cantitative şi/sau calitative, actuale şi corecte, despre calificările, programele de studiu, diplomele, personalul didactic şi de cercetare, facilităţile oferite studenţilor şi despre orice aspecte de interes pentru public, în general, şi pentru studenţi, în special. În ceea ce privește informarea generală a publicului mai larg, toate aceste date sunt accesibile pe pagina web a universității (http://www.partium.ro/ro)

C.8. Funcţionalitatea structurilor de asigurare a calităţii educaţiei, conform legii

            Procedurile şi activităţile de evaluare privind calitatea educaţiei au fost elaborate şi aprobate de Senatul universitar. Comisia centrală pentru Evaluarea şi Asigurarea Calităţii coordonează activitatea şi integrează rezultatele muncii comisiilor de evaluare şi asigurare a calităţii de la nivelul facultăţilor. CEAC elaborează raportul anual de evaluare internă şi îl face public prin afişare sau publicare, inclusiv în format electronic, şi formulează propuneri de îmbunătăţire a calităţii educaţiei (Anexa C.8. Raportul CEAC pentru anul universitar 2014/2015).

 

D. Analiză SWOT pe baza raportului de autoevaluare

Resursele umane şi materiale existente la dispoziţia programului de licenţă Sociologie îl recomandă drept unul dintre modulele postuniversitare de succes din mai multe perspective:

 

PUNCTELE TARI - Resursele interne, favorabile dezvoltării unei strategii durabile

 

(+) Structura organizatorică este adaptată continuu misiunii didactice, de cercetare şi de instituţie de cultură regională integrată în cultura europeană.

(+) Departamentul nostru, împreună cu celelalte departamente ale Universității Creștine Partium reprezintă celulele de bază pentru asigurarea procesului didactic pe specializări. În plus, promovează cercetarea şi intervenţia socială bazată pe cunoaşterea pertinentă a fenomenelor şi proceselor caracteristice  contemporaneităţii.

(+) Misiunea și obiectivele Departamentului sunt clar definite și bine realizate.

(+) Oferta educaţională a Departamentului de Ştiinţe Socio-Umane, adaptată mediului şi regiunii geografice, corespunde cerinţelor actuale legate de obiectivele şi conţinutul specific caracteristice specializărilor existente.

(+) Promovarea continuă a cooperării naţionale şi internaţionale se manifestă prin acorduri de colaborare încheiate şi în pregătire prin intermediul universităţii cu un număr de peste 30 de universităţi din ţară şi din străinătate: Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea din Timişoara, Universitatea din Oradea, Universitatea ELTE din Budapesta, Universitatea din Debrecen, Colegiul Universitar Katho (Universitatea din Leuven), etc. (Anexa A.1.7.2.)

(+) Existenţa unei echipe manageriale mature, competente, care promovează principiile autonomiei, democraţiei, participării şi responsabilizării, căutând să eficientizeze procesul de învăţământ şi cercetare.

(+) Personal didactic cu un efectiv mediu, dar potrivit din punct de vedere profesional, deschis la perfecționarea metodologică și științifică a propriei activități.

 

(+) Fondul de carte al bibliotecii universităţii cuprinde cărţi şi reviste de specialitate recente şi valoroase. O mare parte a cursurilor universitare redactate de cadrele noastre didactice se regăsesc sub formă de cărţi, materiale didactice, platforme de învăţare în suport electronic puse la dispoziţia studenţilor.

(+) Colectivul Departamentului a desfăşurat o activitate intensă de dezvoltare curriculară în vederea fundamentării planului de învăţământ şi a metodologilor de predare specifice celor două specialităţi: asistenţă socială şi sociologie.

(+) Studenţii şi organismele studenţeşti beneficiază de întreg ajutorul Departamentului pentru a putea desfăşura activităţi sociale specifice, de management universitar. Structura organizatorică şi sistemul informaţional creează posibilitatea ca fiecare student să fie informat în timp util despre diversele activităţi din cadrul departamentului  şi să-şi poată exprima în mod deschis opiniile.

(+) Programul de învățământ este complex și îmbină baza solidă a teoriilor sociologice cu discipline centrate pe dezvoltarea de competențe practice

(+) Proiecte de cercetare cu succes (Practimuss, proiecte transfrontaliere cu finanțări UE, IPC Sapientia).

(+) Organizarea regulată a unor conferințe științifice naționale și internaționale.

(+) Participare activă atât la nivelul cadrelor didactice, cât și la nivelul studenților la programele de mobilitate Erasmus.

(+) Exercitarea unui efect catalizator și sinergic în economia vieții educaționale, științifice și culturale ale Universității.

 

PUNCTELE SLABE – RISCURI: Neajunsuri interne care trebuie să reprezinte obiective pentru preocupările Departamentului

 

(-) Scăderea numărului populaţiei în cadrul segmentului de vârstă 18-23 ani a influenţat negativ numărul de potenţiali studenţi în întreg mediul universitar, deci şi în cadrul specializărilor noastre. Abordarea acestei constrângeri necesită o strategie de marketing educaţional bine fundamentată şi orientată.

(-) Există pericolul ca mesajul educativ şi implicarea departamentului nostru în viaţa comunităţilor locale şi regionale să nu aibă impactul scontat datorită marketingului educaţional încă insuficient de competitiv.

(-) Departamentul nu utilizează pe deplin posibilităţile existente pentru identificarea unor surse de finanţare complementare prin efectuarea unor servicii externe de consultanţă şi cercetare.

(-) În activitatea de popularizare externă a ofertei academice a Departamentului mai există resurse comunicaţionale şi de marketing neutilizate.

(-) Activitate de cercetare științifică puțin vizibilă pe plan internațional.

(-) Resurse financiare insuficiente pentru dezvoltarea de lungă durată a programului de studii;

(-) Resurse umane insuficiente pentru o dezvoltare concomitentă a capacității științifice și educaționale;

(-) Resurse manageriale insuficiente pentru atragerea de fonduri considerabile pentru dezvoltarea activității de cercetare.

 

OPORTUNITĂŢI ale mediului exterior care susţin efortul Departamentului de Ştiinţe
Socio-Umane de a-şi materializa misiunea şi obiectivele

 

(O) Mediul economic din spaţiul nostru geografic este în plină dezvoltare, astfel încât necesarul de educaţie de specialitate poate fi structurat şi prognozat.

(O) Situaţia grupurilor sociale marginalizate, defavorizate ca urmare a transformărilor socio-economice din regiune necesită contribuţia unor specialişti de înaltă calificare.

(O) În derularea programelor de dezvoltare regională în scopul alinierii vieţii sociale şi economice la acquis-ul comunitar Departamentul de Ştiinţe Socio-Umane ar putea să devină un pol de inovare şi implementare a experienţei europene în majoritatea domeniilor de interes social, economic şi industrial.

(O) Datorită accentului care se pune mai nou în toate domeniile pe comunicare, pe relaţiile interumane şi pe unitatea în diversitate, valori promovate şi susţinute de specializările noastre, Departamentul de Ştiinţe Socio-Umane are un rol din ce în ce mai pronunţat în spaţiul naţional şi european.

(O) Este oportună dezvoltarea metodologică a activității de predare; găsirea de noi forme de colaborare cu studenții în perfecționarea ofertei educaționale;

 Lansarea unor noi specializări (sau oferirea specializărilor curente) în limba engleză pentru studenții străini ar permite creșterea veniturilor proprii ale Departamentului.

(O) Elaborarea unor proiecte de cercetare care ar contribui la formarea unui profil de cercetare distinct și specific, precum și la dezvoltarea resurselor umane și tehnologice;

(O) Dezvoltarea sistematică a relațiilor internaționale.

 

CONCLUZIE

Pe baza celor constatate putem formula concluzia că programul de studii universitare de licență evaluat îndeplinește condițiile necesare pentru a-și menține statutul de program acreditat, atât din punctul de vedere al cerințelor normative, cât și din cel al standardelor de performanță.