Szabó Zoltán-Attila

Sokakat elrettenthet, hogy viszonylag ritkák a kifejezetten szociológust kereső álláshirdetések  (...)  A leendő szociológus hallgatóknak azt tudom tanácsolni, hogy (...) ne tétovázzanak, hiszen tényleg számos szakma van, ahol a szociológiai szemléletet és ismereteket kamatoztathatják! A szociológiai képzés során elsajátított tudáskeret új kapukat és távlatokat nyit meg az ember számára: számos olyan állás van, ahol mindez előnyt jelent.

Szabó Zoltán-Attila a Partiumi Keresztény Egyetem pályázati menedzsere,
a PKE Szociológia szakának korábbi hallgatója


szabo zoltanMunkám során gyakran találkozok a legkülönfélébb beosztásokban dolgozó szociológusokkal, akik jellemzően pályázati, kutatási vagy adminisztrációs munkakörökben dolgoznak (közülük többen az állami/közigazgatási szektorban) – magam is a pályázatok világában élek. Ez bizonyára nem véletlen, hiszen a szociológia segít abban, hogy jobban rálássunk a körülöttünk lévő társadalomra: a szociológiai látásmód minden olyan szakmában jól fog, ahol emberekkel, társadalmi problémákkal, kérdésekkel kell foglalkozni, a szociológiai tudás segít a tervezésben, a stratégiák alkotásában – a társadalom jó irányban történő változtatásában.

Szintén hasznosnak bizonyult számomra a tudományos módszertan és szemlélet, az analitikus gondolkodás elsajátítása, ez segít a mindennapi munkámban, feladataim megszervezésében, a napi problémák gyors és hatékony megoldásban. Ma, a világ fokozódó automatizálásának a korában egyre nagyobb szükség van azokra a készségekre, amelyeket a szociológiai képzés nyújthat.

Sokakat elrettenthet, hogy viszonylag ritkák a kifejezetten szociológust kereső álláshirdetések, amikor erre a szakra jelentkeztem, én sem tudtam, hogy szociológusként hol is helyezkedhetnék el.  A leendő szociológus hallgatóknak azt tudom tanácsolni, hogy ez ne ijessze meg őket, ne tétovázzanak, hiszen tényleg számos szakma van, ahol a szociológiai szemléletet és ismereteket kamatoztathatják! A szociológiai képzés során elsajátított tudáskeret új kapukat és távlatokat nyit meg az ember számára: számos olyan állás van, ahol mindez előnyt jelent.

Mindezeknél kicsit gyakorlatiasabb tanácsom az, hogy ha már a szociológiára adják a fejüket, használják ki minél jobban az egyetem által nyújtott lehetőségeket, legyenek mennél aktívabbak, járjanak konferenciákra, vegyenek részt a tudományos életben, hiszen mint bármely szakmát, ezt is a gyakorlatban lehet a legjobban elsajátítani.