Előadás az abszurd humorról a TUCC Maratonon

A TUCC lényege, hogy a meghívott egyetemi oktatók NEM a szakterületükhöz kapcsolódó témáról beszélnek, Székedi Levente előadásának címe is ezt példázza: "A gombák nemi élete, azaz bolyongás az abszurd humor világában."

Néhány gondolat az előadásból:

"Az amerikai Humor Research Lab által kidolgozott Benign Violation Theory a jóindulatú, ártalmatlan szabály- vagy normaszegés humoros határásról beszél. Az elmélet azt is megmagyarázza, hogy mikor nem vicces a vicc: nem ártalmatlannak látott normaszegés vagy erőszak, szabálysértés nélküli ártalmatlan helyzet. A túl szelíd vagy túl kegyetlen viccek ezért általában nem váltják ki az elvárt reakciót. Sokat számít a célcsoport is: a férfiak számára gyakran viccesnek tartott szőke nős viccek a nők szerint szexisták, az etnikai viccek sértőek lehetnek stb.

Az abszurd humor esetében ezeket a szabályokat elvontabban kell érteni, hiszen itt gyakran a logika, az ésszerűség, az ok-okozati láncok megbonthatalan egységének az általános érvényűnek tartott igazságáról van szól, ami meghökkentést vált ki és kritikai célzattal relativizálja a normálisnak tartott gondolkodásmódot. A szentnek és megkérdőjelezhetetlen tartott értékrendek belső ellentmondásaira utaló abszurd vicceket éppen ezért sértőnek is érezhetik."

"Próbálkozások:

Vidéki hétköznapok (részlet a “Havasi gazda” ünnep különszámának vezércikkéből)

“Piri néni minden nap hajnalban ébredt, elláta az állatokat, rövid ima után elfogyasztotta szerény reggelijét, majd gondosan kitépte a háza előtt illatozó rózsákat.”

Használati utasítás

“Porszívójának életét meghosszabbítja a rendszeres karbantartás. Kérjük, soha ne használjon laktózmentes tejet.”

Hol a poén?

Micsoda fejetlenség! - feddte meg fiát a nyugdíjas hóhér.
Az élet nem fenékig tejfel – szólt Pista bátyám, majd megnyalta a szája szélét.

Vasárnap déli csendélet

A közhiedelemmel ellentétben a gombák nem hímnősek, bár párzásuk emberkerülő, óvatos magatartásuk miatt csak nagyon ritkán figyelhető meg. J. Whitenbern és munkatársai szagérzékeny avarkamerákkal figyelték meg a medvegomba (ízletes vargánya, latin nevén boletus edulis) násztáncát (...) - Kikapcsolnád végre azt a rohadt rádiót, már unatkozni sem hagyják az embert?!"

forrás: tarstud.partium.ro