“Egy személy képes ajtókat megnyitni, de egyedül a személyiség képes nyitva tartani őket.”

Elmer G. Letterman

 

Beszámoló az őszi sólyomkővári személyiségfejlesztő tréningen szerzett tapasztalatainkról

 

Személyes élményeimre alapozva elmondhatom, hogy számomra a Sólyomkővár természetes környezetében szervezett tréning egyedi élmény volt, és empátiára, kibontakozáshoz való bátorságra tanított, de a legfőképpen arra, hogy nem vagyok egyedül. Ezen a tréningen mindenki barátokra tett szert, minden program más és más tematikájú volt. Nem adódott alkalmunk unatkozni, a fejlesztő programok után is körbeültünk és beszélgettünk, akár egy nagy család.

A színes, élvezetes programokért külön köszönet illeti Makay Dimény Judit trénert és Mike Abigél egyetemi lelkészt, akik valójában már nem is tanitóinknak, hanem sokkal  inkább olyan személyeknek bizonyultak, akik előtt bátran megnyílhattunk, akikkel mindent megbeszélhettünk. Minden egyes feladat közelebb vitt saját magunk és társaink  megismeréséhez is. Kedvenc feladatom az volt, amikor egy nagy lapra le kellett rajzolnom egy olyan dolgot, ami véleményem szerint a legjellemezőbb rám,  s a lapot ezután körbeadtam az asztalnál, hogy mindenki rajzoljon rá valami rá legjellemzőbbet kifejezőt. Így teljesedett ki a közös rajzunk. Így lett például egy felhőcskéből egy természeti táj. Én ennél a gyakorlatnál az együttműködés és csapatszellem varázsát tapasztaltam meg. Nem zárkóztunk el egymástól, ellenkezőleg, ez volt az, ami az egész tevékenységet izgalmasabbá tette – a felfedezés, a megismerés.

Mindannyian szerintem egy leírhatatlan élménnyel tértünk haza. Jó volt a szürke hétköznapokból kitörni, megkönnyebbülni, feltöltődni egy kicsit. Most nem csak a magam, hanem társaim nevében is kijelenthetem, hogy szivesen részt veszünk még nem egy, hanem több ilyen alkalmon. Több korosztály ült egymás mellett és mindenki átadott magából, így lettünk egymás által egészek. Amit itt még megtanultam: az életben megannyi kaland vár ránk, persze van, amelyik váratlanul ér, de mi mégis képesekké válunk önmagunk lenni. Bátorság a kulcs, egy ilyen alkalommal élni kell, hiszen az életben ennek mi vesszük hasznát.

Bőséggel, mosolygó arccal tértünk haza. A tréning segített abban, hogy megtanuljak kibontakozni és együtt érezni a csoportársaimmal elmesélt történeteik hallatán is, mert bennük/általuk  magamra ismertem.

Lőrincz Mária  I. éves szociológus hallgató

 

kezeksolyomkovar1solyomkovar2solyomkovar3

forrás: szocmunka.partium.ro